Placuszki owsiane z bananem
1 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Te placuszki to mój sekretny sposób na super szybki obiad lub wczesną kolację dla mojej trzyletniej córki. To dzięki nim pokochała owsiankę w każdej postaci – bo skoro można z niej zrobić tak pyszne placki, to znaczy, że jest po prostu dobra!
Składniki
1 filiżanka płatków owsianych
1 dojrzały banan
1 jajko
dowolne dodatki: miód, syrop klonowy, domowe konfitury, świeże jagody, maliny, masło orzechowe
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
675 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
106.5 g
Błonnik
26.4 g
Białko
10.8 g
Sól
0.2 g
Placuszki owsiane z bananem
Placuszki owsiane z bananem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Banana obierz ze skórki i zmiksuj blenderem ręcznym na aksamitną, gładką papkę.
Do bananowej masy dodaj jajko i płatki, całość energicznie wymieszaj.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Nakładaj po 1 łyżce masy na jeden placuszek i smaż na gorącej patelni z odrobiną masła klarowanego lub oleju kokosowego, do czasu aż z placuszki z każdej strony nabiorą złotej barwy.
Podawaj z ulubionymi zdrowymi dodatkami, np. odrobiną miodu, domową konfiturą, lub świeżymi owocami.
Komentarze