Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Polędwica z dorsza w sosie chrzanowym na Święta

Polędwica z dorsza na święta
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Delikatna i soczysta polędwica z dorsza będzie idealnym daniem na świąteczną kolację.

Składniki

Soczewica:
100 g soczewicy czerwonej
2 szt. płatki masła
1 szt. mała cebulka
1 szt. ząbek czosnku
400 ml wrzątku
50 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Dorsz:
2 szt. polędwice z dorsza po 150 g
1 łyżka oleju
30 g masła
sok z 1/6 cytryny
Pory:
1 szt. mały por
trybula
Sos Chrzanowy:
1 szt. cebulka
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka oleju
25 ml białego wina
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka chrzanu
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Soczewica 

Soczewicę umyj dokładnie w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na około 3-4 minuty. Ważne jest, by soczewica się nie rozgotowała. Musi być lekko twarda, żeby nie zrobiła się z niej papka.

Do garnka wlej łyżkę oleju, dodaj posiekany czosnek i cebulkę. Uważaj żeby nie przypalić czosnku i cebuli. Do podduszonych składników dodaj namoczoną soczewicę i podlej bulionem.

Wszystko gotuj przez około 2 minuty na najmniejszym ogniu. Ściągnij z ognia, dodaj masło i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.

Pory 

W miedzyczasie pokrój pory w talarki pod ukosem i zalej wrzątkiem. Kiedy zmiękną odcedz je i odstaw. Pory cały czas muszą znajdować się pod przykryciem.

Sos chrzanowy 

W rondelku podgrzej olej i na delikatnym ogniu podsmaż cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaj wino, a kiedy odparuje prawie w całości, dodaj słodką śmietankę.

Zredukuj całość o połowę i przecedź przez sitko. Tak przygotowany sos wystarczy doprawić chrzanem, solą i pieprzem.

Ryba

Na rozgrzanej patelni smaż dorsza, aż będzie złoty z obydwu stron. Kiedy polędwica jest już gotowa dorzuć wcześniej sparzonego pora, tak by lekko go podgrzać i skarmelizować.

Następnie zmniejsz temperaturę i na samym końcu dodaj masło, sok z cytryny i polej rybę sosem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu do smaku. Gotową rybę możesz wykładać na talerze.

Najpierw wyłóż podgrzaną soczewicę i skarmelizowane pory. Na nich delikatnie połóż polędwicę z dorsza i polej delikatnie sosem chrzanowym. Całość udekoruj gałązkami świeżej trybuli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych