


Delikatna i soczysta polędwica z dorsza będzie idealnym daniem na świąteczną kolację.
Dorsz to moja ulubiona ryba. Ma bardzo delikatne białe mięso dlatego trzeba być bardzo uważnym podczas smażenia. Szybkie smażenie i bastowanie masłem z cytryną pod koniec sprawi, że nasza ryba pozostanie delikatna i soczysta w środku.
Jakie dodatki wybrać do dorsza? Najlepiej coś sezonowego. Na wiosnę najlepsze są szparagi z cytrynową nutą albo groszek cukrowy, jednak zimą ich dobranie jest trudniejsze. Tym razem podam dorsza na czerwonej soczewicy z karmelizowanymi porami i z kremowym sosem chrzanowym.
Soczewicę umyj dokładnie w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na około 3-4 minuty. Ważne jest, by soczewica się nie rozgotowała. Musi być lekko twarda, żeby nie zrobiła się z niej papka.
Do garnka wlej łyżkę oleju, dodaj posiekany czosnek i cebulkę. Uważaj żeby nie przypalić czosnku i cebuli. Do podduszonych składników dodaj namoczoną soczewicę i podlej bulionem.
Wszystko gotuj przez około 2 minuty na najmniejszym ogniu. Ściągnij z ognia, dodaj masło i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
W miedzyczasie pokrój pory w talarki pod ukosem i zalej wrzątkiem. Kiedy zmiękną odcedz je i odstaw. Pory cały czas muszą znajdować się pod przykryciem.
W rondelku podgrzej olej i na delikatnym ogniu podsmaż cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaj wino, a kiedy odparuje prawie w całości, dodaj słodką śmietankę.
Zredukuj całość o połowę i przecedź przez sitko. Tak przygotowany sos wystarczy doprawić chrzanem, solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni smaż dorsza, aż będzie złoty z obydwu stron. Kiedy polędwica jest już gotowa dorzuć wcześniej sparzonego pora, tak by lekko go podgrzać i skarmelizować.
Następnie zmniejsz temperaturę i na samym końcu dodaj masło, sok z cytryny i polej rybę sosem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu do smaku. Gotową rybę możesz wykładać na talerze.
Najpierw wyłóż podgrzaną soczewicę i skarmelizowane pory. Na nich delikatnie połóż polędwicę z dorsza i polej delikatnie sosem chrzanowym. Całość udekoruj gałązkami świeżej trybuli.