Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu

Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pasternak to trochę zapomniana i niedoceniana roślina. Zupy krem cieszą się ogromną popularnością, więc warto przygotować ją właśnie na bazie pasternaku?

Składniki

ok. 1 l bulionu warzywnego
1 kg pasternaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 ml mleka kokosowego
sok i skórka z połowy pomarańczy
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 mielonej łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g jarmużu
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Opis wykonania

Jednak w tym pozornie nudnym warzywie kryje się wielki potencjał. Dlatego proponuję pieczony pasternak, wprost z piekarnika, zastosować jako główny składnik pysznej kremowej zupy.

W tym przepisie lekko orzechowy smak pieczonego pasternaku przełamuję sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Dodatek gałki muszkatołowej nadaje zupie nieco pikanterii, zaś sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Aksamitną zupę z pasternaku serwuję z chrupiącymi chipsami z jarmużu i skórką pomarańczy.

Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Jarmuż umyj i usuń twarde łodygi. Liście umieść w misce, dopraw solą, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  2. Pasternak oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i polej oliwą z oliwek.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warzywa. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 10 minutach wyjmij chipsy z jarmużu, a pasternak piecz do miękkości.
  4. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażaj na płycie grzewczej jeszcze przez minutę.
  6. Dodaj upieczony pasternak i zalej bulionem.
  7. Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Skórkę odłóż do dekoracji zupy, a sok dodaj do garnka.
  8. Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez około 20 minut.
  9. Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
  10. Krem z pasternaku podawaj ze skórką z pomarańczy i chipsami z jarmużu.

Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych