Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu
4 porcje
60 min
Łatwe
Pasternak to trochę zapomniana i niedoceniana roślina. Zupy krem cieszą się ogromną popularnością, więc warto przygotować ją właśnie na bazie pasternaku?
Składniki
ok. 1 l bulionu warzywnego
1 kg pasternaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 ml mleka kokosowego
sok i skórka z połowy pomarańczy
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 mielonej łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g jarmużu
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu
Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jednak w tym pozornie nudnym warzywie kryje się wielki potencjał. Dlatego proponuję pieczony pasternak, wprost z piekarnika, zastosować jako główny składnik pysznej kremowej zupy.
W tym przepisie lekko orzechowy smak pieczonego pasternaku przełamuję sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Dodatek gałki muszkatołowej nadaje zupie nieco pikanterii, zaś sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Aksamitną zupę z pasternaku serwuję z chrupiącymi chipsami z jarmużu i skórką pomarańczy.
Opis przygotowania:
- Jarmuż umyj i usuń twarde łodygi. Liście umieść w misce, dopraw solą, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
- Pasternak oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i polej oliwą z oliwek.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warzywa. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 10 minutach wyjmij chipsy z jarmużu, a pasternak piecz do miękkości.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażaj na płycie grzewczej jeszcze przez minutę.
- Dodaj upieczony pasternak i zalej bulionem.
- Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Skórkę odłóż do dekoracji zupy, a sok dodaj do garnka.
- Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez około 20 minut.
- Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
- Krem z pasternaku podawaj ze skórką z pomarańczy i chipsami z jarmużu.
Komentarze