Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu

Pomarańczowy krem z pasternaku z czipsami z jarmużu

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 4 osób

Pasternak to trochę zapomniana i niedoceniana roślina.

Jednak w tym pozornie nudnym warzywie kryje się wielki potencjał. Dlatego proponuję pieczony pasternak, wprost z piekarnika, zastosować jako główny składnik pysznej kremowej zupy.



W tym przepisie lekko orzechowy smak pieczonego pasternaku przełamuję sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Dodatek gałki muszkatołowej nadaje zupie nieco pikanterii, zaś sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Aksamitną zupę z pasternaku serwuję z chrupiącymi chipsami z jarmużu i skórką pomarańczy.





Opis przygotowania:



  1. Jarmuż umyj i usuń twarde łodygi. Liście umieść w misce, dopraw solą, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

  2. Pasternak oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i polej oliwą z oliwek.

  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warzywa. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 10 minutach wyjmij chipsy z jarmużu, a pasternak piecz do miękkości.

  4. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.

  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażaj przez minutę.

  6. Dodaj upieczony pasternak i zalej bulionem.

  7. Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Skórkę odłóż do dekoracji zupy, a sok dodaj do garnka.

  8. Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez około 20 minut.

  9. Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  10. Krem z pasternaku podawaj ze skórką z pomarańczy i chipsami z jarmużu.


Wasza ocena

Kulinarne triki – co o nich wiesz?

Co zrobić, żeby deska do krojenia była stabilna?