Pasternak to trochę zapomniana i niedoceniana roślina. Zupy krem cieszą się ogromną popularnością, więc warto przygotować ją właśnie na bazie pasternaku?
Jednak w tym pozornie nudnym warzywie kryje się wielki potencjał. Dlatego proponuję pieczony pasternak, wprost z piekarnika, zastosować jako główny składnik pysznej kremowej zupy.
W tym przepisie lekko orzechowy smak pieczonego pasternaku przełamuję sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Dodatek gałki muszkatołowej nadaje zupie nieco pikanterii, zaś sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Aksamitną zupę z pasternaku serwuję z chrupiącymi chipsami z jarmużu i skórką pomarańczy.
Opis przygotowania:
Jarmuż umyj i usuń twarde łodygi. Liście umieść w misce, dopraw solą, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Pasternak oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i polej oliwą z oliwek.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warzywa. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 10 minutach wyjmij chipsy z jarmużu, a pasternak piecz do miękkości.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażaj na płycie grzewczej jeszcze przez minutę.
Dodaj upieczony pasternak i zalej bulionem.
Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Skórkę odłóż do dekoracji zupy, a sok dodaj do garnka.
Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez około 20 minut.
Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krem z pasternaku podawaj ze skórką z pomarańczy i chipsami z jarmużu.