Pomidory faszerowane ryżem i mięsem
2 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Faszerowane czy nadziewane pomidory to jedna z moich ulubionych przekąsek zaraz obok faszerowanej cebuli.
Składniki
100 ml woda
4 szczypta sól, pieprz, zioła prowansalskie
4 szt. mini kulki mozzarelli light
1 szt. cebula
1 łyżka masło
4 szt. pomidory duże
100 g mięso mielone wieprzowe
100 g ser zółty
100 g ryż
Pomidory faszerowane ryżem i mięsem
Pomidory faszerowane ryżem i mięsem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, odcinamy końce i wydrążamy łyżeczką środek. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy wydrążone kawałki pomidora, doprawiamy przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ryż gotujemy na sypko.
Usmażony farsz przekładamy na deskę (lub do rozdrabniacza) i tniemy nożem na drobne kawałki, mieszamy z ugotowanym ryżem i startą na tarce goudą.
Pomidory napełniamy przygotowanym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i dekorujemy kulką lub plasterkiem mozzarelli, wlewamy wodę i wstawiamy naczynie do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160*C przez 60 minut.
Komentarze