Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pomidory faszerowane ryżem i mięsem

Opis wykonania

Faszerowane czy nadziewane pomidory to jedna z moich ulubionych przekąsek zaraz obok faszerowanej cebuli.

Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, odcinamy końce i wydrążamy łyżeczką środek. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy wydrążone kawałki pomidora, doprawiamy przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ryż gotujemy na sypko. Usmażony farsz przekładamy na deskę (lub do rozdrabniacza) i tniemy nożem na drobne kawałki, mieszamy z ugotowanym ryżem i startą na tarce goudą. Pomidory napełniamy przygotowanym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i dekorujemy kulką lub plasterkiem mozzarelli, wlewamy wodę i wstawiamy naczynie do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160*C przez 60 minut.