Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomidory faszerowane ryżem i mięsem

Pomidory faszerowane ryżem i mięsem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Faszerowane czy nadziewane pomidory to jedna z moich ulubionych przekąsek zaraz obok faszerowanej cebuli.

Składniki

100 ml woda
4 szczypta sól, pieprz, zioła prowansalskie
4 szt. mini kulki mozzarelli light
1 szt. cebula
1 łyżka masło
4 szt. pomidory duże
100 g mięso mielone wieprzowe
100 g ser zółty
100 g ryż

Opis wykonania

Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, odcinamy końce i wydrążamy łyżeczką środek. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy wydrążone kawałki pomidora, doprawiamy przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ryż gotujemy na sypko. Usmażony farsz przekładamy na deskę (lub do rozdrabniacza) i tniemy nożem na drobne kawałki, mieszamy z ugotowanym ryżem i startą na tarce goudą. Pomidory napełniamy przygotowanym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i dekorujemy kulką lub plasterkiem mozzarelli, wlewamy wodę i wstawiamy naczynie do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160*C przez 60 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych