Powidła śliwkowe z czekoladą
4 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Powidła śliwkowe z czekoladą
Powidła śliwkowe z czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki.
Owoce umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj 2 łyżki wody. Garnek przykryj pokrywką. Śliwki duś pod przykryciem na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 20–30 minut, aż puszczą sok.
Zdejmij pokrywkę i smaż śliwki na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas.
Gdy powidła zgęstnieją i zaczną przywierać do garnka, mieszaj za pomocą drewnianej, płaskiej łyżki odrywając śliwki od dna.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Powidła są gotowe, gdy konsystencja jest na tyle gęsta, że powidła nabrane łyżką będą z niej spadać płatami, a nie spływać.
Jeśli konsystencja jest odpowiednia, zdejmij garnek z palnika. Gorące powidła przełóż do umytych, wyparzonych wrzątkiem słoików i od razu zakręć.
Słoiki odstaw do góry dnem, do ostudzenia.
Komentarze