Powidła śliwkowe z czekoladą
![Powidła śliwkowe z czekoladą](https://akademiasmaku.pl/storage/7691/conversions/powidla-sliwkowe-z-czekolada-4865-single.webp)
4 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Powidła śliwkowe z czekoladą
Powidła śliwkowe z czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9470/conversions/3NeyKE1d2aUcum-thumb.webp)
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki.
Owoce umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj 2 łyżki wody. Garnek przykryj pokrywką. Śliwki duś pod przykryciem na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 20–30 minut, aż puszczą sok.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9471/conversions/vrP908BMxMULr4-thumb.webp)
Zdejmij pokrywkę i smaż śliwki na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas.
Gdy powidła zgęstnieją i zaczną przywierać do garnka, mieszaj za pomocą drewnianej, płaskiej łyżki odrywając śliwki od dna.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9472/conversions/3tAb06Pmo49WXZ-thumb.webp)
Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Powidła są gotowe, gdy konsystencja jest na tyle gęsta, że powidła nabrane łyżką będą z niej spadać płatami, a nie spływać.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9473/conversions/MKcU6hJbkXtmOy-thumb.webp)
Jeśli konsystencja jest odpowiednia, zdejmij garnek z palnika. Gorące powidła przełóż do umytych, wyparzonych wrzątkiem słoików i od razu zakręć.
Słoiki odstaw do góry dnem, do ostudzenia.
Komentarze