Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Powidła śliwkowe z czekoladą

Opis wykonania

W pełni sezonu na śliwki sięgam po znane ze słodkiego smaku i cudownego aromatu śliwki węgierki. Owoce te dają wiele kulinarnych możliwości. Ze śliwek przygotowuję domowe powidła z dodatkiem czekolady.

Powidła śliwkowe z czekoladą - krok 1

Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki.

Owoce umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj 2 łyżki wody. Garnek przykryj pokrywką. Śliwki duś pod przykryciem na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 20–30 minut, aż puszczą sok.

Powidła śliwkowe z czekoladą - krok 2

Zdejmij pokrywkę i smaż śliwki na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas.

Gdy powidła zgęstnieją i zaczną przywierać do garnka, mieszaj za pomocą drewnianej, płaskiej łyżki odrywając śliwki od dna.

Powidła śliwkowe z czekoladą - krok 3

Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszaj.

Powidła są gotowe, gdy konsystencja jest na tyle gęsta, że powidła nabrane łyżką będą z niej spadać płatami, a nie spływać.

Powidła śliwkowe z czekoladą - krok 4

Jeśli konsystencja jest odpowiednia, zdejmij garnek z palnika. Gorące powidła przełóż do umytych, wyparzonych wrzątkiem słoików i od razu zakręć.

Słoiki odstaw do góry dnem, do ostudzenia.

Bosch do kuchni