Przepis na schab duszony
4 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Schab to doskonały pomysł na danie obiadowe. W Akademii Smaku proponuję przepis na schab duszony w sosie własnym. Delikatne mięso długo duszone po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki
600 g schabu bez kości
500 ml bulionu jarzynowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oleju
Sól, pieprz do smaku
Przepis na schab duszony
Przepis na schab duszony
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Włóż do miski i oprósz przyprawami – słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Zalej olejem. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na maśle podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
Dodaj schab. Podsmaż po ok. 1 minucie z obu stron każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem i duś na średniej mocy płyty grzewczej przez około 1 godzinę.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Komentarze