Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Schab to doskonały pomysł na danie obiadowe. W Akademii Smaku proponuję przepis na schab duszony w sosie własnym. Delikatne mięso długo duszone po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

600 g schabu bez kości
500 ml bulionu jarzynowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oleju
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Włóż do miski i oprósz przyprawami – słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Zalej olejem. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

2

Na maśle podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

Dodaj schab. Podsmaż po ok. 1 minucie z obu stron każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem i duś na średniej mocy płyty grzewczej przez około 1 godzinę.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Sztos 👍jest przepyszny 👍
Monka
No to zaczynamy obiadek na pewno będzie pyszny
Ewusia1222
Przepyszny mięciutki schab polecam
fiziowaaa
Rewelacja, super sposób na przygotowanie schabu