Pulpety wołowe w sosie piwnym na warkoczu makaronowym
4 porcje
35 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pulpeciki wołowe w sosie piwnym, umieszczone w warkoczu makaronowym:) Użyłam piwa o smaku miodowym znanej, dostępnej firmy.Całość smakuje rewelacyjnie
Składniki
500 g mielonego mięsa wołowego
ząbki czosnku
kolendry, pieprzu,soli, papryki słodkiej
300 g makaron do spaghetti
250 ml śmietanka kremówka
1 łyżka mąki
250 ml piwa o smaku np. miodowym
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z limonki
pieprzu cytrynowego, curry
1 łyżka przecieru pomidorowego
Pulpety wołowe w sosie piwnym na warkoczu makaronowym
Pulpety wołowe w sosie piwnym na warkoczu makaronowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krok 1
Mięso (mielone) wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, kolendry, papryki słodkiej oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy, odstawiamy na chwilę. Formujemy małe kuleczki mięsne, smażymy z obu stron na małym ogniu. Makaron gotujemy według wskazań producenta.
Krok 2
Podsmażone pulpeciki przekładamy do garnka, wlewamy piwo, śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką, przecier pomidorowy, paprykę słodką, miód, curry, szczyptę soli i pieprzu.Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut aż zrobi nam się gęstszy sos, a procenty z piwa wyparują :) , co chwilkę mieszamy.
Krok 3
Ugotowany makaron formujemy w kształt warkocza. Do środka nakładamy pulpeciki, dekorujemy koperkiem. Smacznego!
Komentarze