Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pulpety wołowe w sosie piwnym na warkoczu makaronowym

Pulpety wołowe w sosie piwnym na warkoczu makaronowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pulpeciki wołowe w sosie piwnym, umieszczone w warkoczu makaronowym:) Użyłam piwa o smaku miodowym znanej, dostępnej firmy.Całość smakuje rewelacyjnie

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowego
ząbki czosnku
kolendry, pieprzu,soli, papryki słodkiej
300 g makaron do spaghetti
250 ml śmietanka kremówka
1 łyżka mąki
250 ml piwa o smaku np. miodowym
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z limonki
pieprzu cytrynowego, curry
1 łyżka przecieru pomidorowego

Opis wykonania

Krok 1 Mięso (mielone) wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, kolendry, papryki słodkiej oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy, odstawiamy na chwilę. Formujemy małe kuleczki mięsne, smażymy z obu stron na małym ogniu. Makaron gotujemy według wskazań producenta. Krok 2 Podsmażone pulpeciki przekładamy do garnka, wlewamy piwo, śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką, przecier pomidorowy, paprykę słodką, miód, curry, szczyptę soli i pieprzu.Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut aż zrobi nam się gęstszy sos, a procenty z piwa wyparują :) , co chwilkę mieszamy. Krok 3 Ugotowany makaron formujemy w kształt warkocza. Do środka nakładamy pulpeciki, dekorujemy koperkiem. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Warkocz się nie udał, ale przepis na prawdę wart spróbowania