Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pulpety z mięsa mielonego z kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki

500 g Mięso mielone z kurczaka bądź indyka
1 szczypta Sól, pieprz
1 łyżeczka Bazylia
50 g Ser pleśniowy (niebieski)
1 szt. Marchewka
500 g Pomidory
50 g Kuskus

Opis wykonania

Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Dodać ser pleśniowy starty na tarce. Wymieszać i formować pulpety. Z 500 g powinno wyjść ok. 6 pulpetów. Do garnka wlać wodę, dodać marchewkę; pulpety wrzucać do wrzącej wody i gotować około 30 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć i obrać ze skórki; pokroić na drobne kawałki (można użyć pomidorów z puszki). Pokrojone pomidory wrzucić do garnka i gotować (mieszając, by nie przywarły do spodu). Gdy woda w dużym stopniu się wygotuje, dodać do pomidorów 3 łyżki rosołu powstałego z pulpetów. Gotować do uzyskania lekko zagęszczonego sosu. Powstały sos zblendować. Kuskus ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Pulpety polać sosem pomidorowym. Doskonale smakują z ogórkiem kiszonym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych