Pulpety z kurczaka
                                            3 porcje
60 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Pulpety z mięsa mielonego z kurczaka w sosie pomidorowym
                
                Składniki
500 g Mięso mielone z kurczaka bądź indyka
                                                            1 szczypta Sól, pieprz
                                                            1 łyżeczka Bazylia
                                                            50 g Ser pleśniowy (niebieski)
                                                            1 szt. Marchewka
                                                            500 g Pomidory
                                                            50 g Kuskus
                                                    Pulpety z kurczaka
Pulpety z kurczaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Dodać ser pleśniowy starty na tarce. Wymieszać i formować pulpety. Z 500 g powinno wyjść ok. 6 pulpetów.
Do garnka wlać wodę, dodać marchewkę; pulpety wrzucać do wrzącej wody i gotować około 30 minut.
W międzyczasie pomidory sparzyć i obrać ze skórki; pokroić na drobne kawałki (można użyć pomidorów z puszki). Pokrojone pomidory wrzucić do garnka i gotować (mieszając, by nie przywarły do spodu). Gdy woda w dużym stopniu się wygotuje, dodać do pomidorów 3 łyżki rosołu powstałego z pulpetów. Gotować do uzyskania lekko zagęszczonego sosu. Powstały sos zblendować.
Kuskus ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Pulpety polać sosem pomidorowym. Doskonale smakują z ogórkiem kiszonym.
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze