Pulpety z kurczaka
3 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pulpety z mięsa mielonego z kurczaka w sosie pomidorowym
Składniki
500 g Mięso mielone z kurczaka bądź indyka
1 szczypta Sól, pieprz
1 łyżeczka Bazylia
50 g Ser pleśniowy (niebieski)
1 szt. Marchewka
500 g Pomidory
50 g Kuskus
Pulpety z kurczaka
Pulpety z kurczaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Dodać ser pleśniowy starty na tarce. Wymieszać i formować pulpety. Z 500 g powinno wyjść ok. 6 pulpetów.
Do garnka wlać wodę, dodać marchewkę; pulpety wrzucać do wrzącej wody i gotować około 30 minut.
W międzyczasie pomidory sparzyć i obrać ze skórki; pokroić na drobne kawałki (można użyć pomidorów z puszki). Pokrojone pomidory wrzucić do garnka i gotować (mieszając, by nie przywarły do spodu). Gdy woda w dużym stopniu się wygotuje, dodać do pomidorów 3 łyżki rosołu powstałego z pulpetów. Gotować do uzyskania lekko zagęszczonego sosu. Powstały sos zblendować.
Kuskus ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Pulpety polać sosem pomidorowym. Doskonale smakują z ogórkiem kiszonym.
Komentarze