Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rolada biszkoptowa z twarogiem malinowym

Rolada biszkoptowa z twarogiem malinowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rolada biszkoptowa z nadzieniem z malin, syropu klonowego, chudego twarogu i soku pomarańczowego.

Składniki

jaja
- szczypta soli
3 łyżka gorącej wody
otarta skórka z połowy pomarańczy
90 g miodu
110 g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
400 g malin
3 łyżka syropu klonowego
200 ml śmietany
opakowanie zagęstnika do śmietany
250 g chudego twarogu
1-2 łyżka soku pomarańczowego
cukier puder

Opis wykonania

Rozgrzać komorę gotowania. Nieperforowany pojemnik do gotowania wyłożyć papierem do pieczenia. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka, miód, skórkę pomarańczową i wodę ubić na puszystą masę. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wyłożyć na masą żółtkową. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, przesiewając przez sito dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i natychmiast piec według przepisu. Biszkopt wyłożyć na ręcznik kuchenny posypany cukrem, zdjąć papier do pieczenia i ostrożnie zrolować ciasto. Wystudzić. Przebrać maliny i skropić syropem klonowym. Ubić na sztywno śmietanę z zagęstnikiem. Twaróg wymieszać z sokiem pomarańczowym. Wymieszać śmietanę i maliny. Wystudzoną roladę biszkoptową ponownie ostrożnie rozwinąć. Biszkopt posmarować nadzieniem i ponownie zrolować. Oprószyć cukrem pudrem. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, gorące powietrze w temperaturze 180-190⁰C, w rozgrzanym piekarniku, 8-10 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Obłędna rolada 🙂w sam raz do porannej kawki.
MiszelPiszel
Twaróg malinowy, ależ to musi smakować !!!
Lalaxo
puszysta, słodka, idealna!
anlovi
Puszysta, z kremowym nadzieniem.