Na niedzielny obiad i nie tylko. Polskie zupy to sprawdzone przepisy, z których warto korzystać.
Aromatyczny wywar z włoszczyzny i wołowiny – wymaga dłuższego gotowania niż chociażby kurczak, ale niech Cię to nie zniechęca. Warto poczekać, by móc delektować się niesamowitym smakiem.
Opis przygotowania:
- Wlej wodę do garnka, do ¾ jego wysokości i zagotuj.
- Cebulę lekko zrumień nad palnikiem na kuchni.
- Umyj, oczyść i pokrój mięso oraz warzywa.
- Składniki wraz z zieleniną włóż do gotującej się wody.
- Dodaj przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj około 2,5-3 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas zbierając z wierzchu tzw. szumowiny.
- Rosół podawaj np. na makaronie.
TIP DIETETYCZNY
- Wołowina to bardzo dobre źródło witamin z grupy B, wspomagających pracę układu nerwowego oraz niezbędnych do działania wielu enzymów w organizmie. Jest to stosunkowo chude mięso, natomiast wśród zawartych w nim tłuszczów znajdują się także te z grupy niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także żelazo, cynk i selen. 100 g mięsa wołowego użytego do powyższego przepisu zawiera około 200 kcal. Biorąc pod uwagę, że przepis nie uwzględnia dodania tłuszczu do dania – nasz rosół wołowy będzie posiłkiem zdrowym i przyjaznym sylwetce!
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania domowego rosołu wołowego z lubczykiem skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.