Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Na niedzielny obiad i nie tylko. Polskie zupy to sprawdzone przepisy, z których warto korzystać.

Składniki

1/2 kg wołowiny (pręgi, łaty, szpondera, giczy do wyboru)
2 marchewki
1 seler
1 korzeń pietruszki
1 cebula
Pęczek zieleniny - natki pietruszki, lubczyku i szczypiorku
Szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
2-3 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskie

Opis wykonania

Aromatyczny wywar z włoszczyzny i wołowiny – wymaga dłuższego gotowania niż chociażby kurczak, ale niech Cię to nie zniechęca. Warto poczekać, by móc delektować się niesamowitym smakiem.

Opis przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka, do ¾ jego wysokości i zagotuj.
  2. Cebulę lekko zrumień nad palnikiem na kuchni.
  3. Umyj, oczyść i pokrój mięso oraz warzywa.
  4. Składniki wraz z zieleniną włóż do gotującej się wody.
  5. Dodaj przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gotuj około 2,5-3 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas zbierając z wierzchu tzw. szumowiny.
  7. Rosół podawaj np. na makaronie.

TIP DIETETYCZNY

  • Wołowina to bardzo dobre źródło witamin z grupy B, wspomagających pracę układu nerwowego oraz niezbędnych do działania wielu enzymów w organizmie. Jest to stosunkowo chude mięso, natomiast wśród zawartych w nim tłuszczów znajdują się także te z grupy niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także żelazo, cynk i selen. 100 g mięsa wołowego użytego do powyższego przepisu zawiera około 200 kcal. Biorąc pod uwagę, że przepis nie uwzględnia dodania tłuszczu do dania – nasz rosół wołowy będzie posiłkiem zdrowym i przyjaznym sylwetce!

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania domowego rosołu wołowego z lubczykiem skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszny rosół 🙂podałam z kołdunami 👍
Nastassia Mamaieva
Idealny na niedzielny obiad 👍
Pafwvcio
I to jest prawdziwa bomba smaku :) !
Patrycja Lewandowska
Pyszny idealny na niedziele
Radosław
Nie może go zabraknąć na niedzielnym stole :)
Radosław
super przepis
Babeczka
Rosołek nastawiony:) będzie dziś pysznie ,gałki muszkatołowej nie dodawałam wcześniej sprawdzę tą wersję
MiszelPiszel
Królowa wśród polskich zup!