Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

5 porcji

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Na niedzielny obiad i nie tylko. Polskie zupy to sprawdzone przepisy, z których warto korzystać.

Składniki

1/2 kg wołowiny (pręgi, łaty, szpondera, giczy do wyboru)
2 marchewki
1 seler
1 korzeń pietruszki
1 cebula
Pęczek zieleniny - natki pietruszki, lubczyku i szczypiorku
Szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
2-3 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskie

Opis wykonania

Aromatyczny wywar z włoszczyzny i wołowiny – wymaga dłuższego gotowania niż chociażby kurczak, ale niech Cię to nie zniechęca. Warto poczekać, by móc delektować się niesamowitym smakiem.

Opis przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka, do ¾ jego wysokości i zagotuj.
  2. Cebulę lekko zrumień nad palnikiem na kuchni.
  3. Umyj, oczyść i pokrój mięso oraz warzywa.
  4. Składniki wraz z zieleniną włóż do gotującej się wody.
  5. Dodaj przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gotuj około 2,5-3 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas zbierając z wierzchu tzw. szumowiny.
  7. Rosół podawaj np. na makaronie.

TIP DIETETYCZNY

  • Wołowina to bardzo dobre źródło witamin z grupy B, wspomagających pracę układu nerwowego oraz niezbędnych do działania wielu enzymów w organizmie. Jest to stosunkowo chude mięso, natomiast wśród zawartych w nim tłuszczów znajdują się także te z grupy niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także żelazo, cynk i selen. 100 g mięsa wołowego użytego do powyższego przepisu zawiera około 200 kcal. Biorąc pod uwagę, że przepis nie uwzględnia dodania tłuszczu do dania – nasz rosół wołowy będzie posiłkiem zdrowym i przyjaznym sylwetce!

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania domowego rosołu wołowego z lubczykiem skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszny rosół 🙂podałam z kołdunami 👍
Nastassia Mamaieva
Idealny na niedzielny obiad 👍
Pafwvcio
I to jest prawdziwa bomba smaku :) !
Patrycja Lewandowska
Pyszny idealny na niedziele
Radosław
Nie może go zabraknąć na niedzielnym stole :)
Radosław
super przepis
Babeczka
Rosołek nastawiony:) będzie dziś pysznie ,gałki muszkatołowej nie dodawałam wcześniej sprawdzę tą wersję
MiszelPiszel
Królowa wśród polskich zup!
Monka
Lubczyk zawsze u mnie pod ręką mrożony zimą i suszony świeży w sezonie
Ewusia1222
Pyszny rosół, polecam. Tu podany dla dzieci. Z domowym makaronem
testujemy
Pyszny, idealny na niedzielę, pięknie pachnie
zielone_obloczki
Smaczny rosół.
bsylvia
Pyszny rosół - warto wypróbować, polecam!
Marzenna
Jest niedziela i rosół obowiązkowo musi być.Dodana wołowina sprawia że jest aromatyczny i lekko słodkawy.
Aleksandra J
Pyszny rosół 🥰
Lalaxo
Niesmowity smak i aromat!
yummyyum
Wołowy najlepszy
sweek
wołowy najelpszy
Mila
Z dużą ilością lubczyku pyszniutki.
HomemadeChef
pyszny na niedzielny obiad
NatPab
Bardzo smaczny
Kobagata
Jak zwykle petarda ! Podpieczona cebula daje smaku. Warto to wypróbować:)
annaolejarz
Przepyszny;) króluje w niedzielę
Mateusz Mirga1309
Pyszny rosołu, polecam
EBigaa
Dodatek wołowiny wynosi rosół na wyższy poziom !!
Lalaxo
Moc warzyw i mięsa. Intensywny wywar. Idealny solo ale też jako baza do innych dań.
Mateusz Mirga1309
Smaczna zupa, polecam
Kobagata
Nigdy nie robiłam na wołowym. Całkiem inny smak. Ale dobry.
daro85
Ponadczasowy smak. Ja uwielbiam.