Ryż z jabłkiem i wodą różaną

2 porcje
30 min
Łatwe
3 (Liczba ocen: 1)
Podajemy na ciepło.
Składniki
100 g ryż biały lub basmati
30 g rodzynki
1 szczypta szafran
1 łyżeczka woda różana
2 szt. jabłko
1/4 łyżeczka kardamon
1/4 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka masło klarowane
Ryż z jabłkiem i wodą różaną
Ryż z jabłkiem i wodą różaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż ugotować do miękkości. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać jabłka i rodzynki. Smażyć aż wyparuje cały płyn.
Po tym czasie do jabłek dodać szafran, wodę różaną, gałkę muszkatołową, kardamon. Układać masę jabłkową na przemian z ryżem.
Komentarze