Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Podajemy na ciepło.

Składniki

100 g ryż biały lub basmati
30 g rodzynki
1 szczypta szafran
1 łyżeczka woda różana
2 szt. jabłko
1/4 łyżeczka kardamon
1/4 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka masło klarowane

Opis wykonania

Ryż ugotować do miękkości. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki.

Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać jabłka i rodzynki. Smażyć aż wyparuje cały płyn.

Po tym czasie do jabłek dodać szafran, wodę różaną, gałkę muszkatołową, kardamon. Układać masę jabłkową na przemian z ryżem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Dodałam jeszcze cynamon i wyszło super
Lalaxo
Jesienny deser gotowy ;)