Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Prosty, wegański, mocno owocowy posiłek! Taki właśnie jest ryż z mango, który może być lekkim lunchem, słodkim śniadaniem, a nawet obiadem.

Składniki

150 g - białego ryżu (najlepiej tajskiego, lepkiego z dużą zawartością skrobi)
1 szt. - mango
250 g - mleka kokosowego
1-2 łyżki - cukru lub ksylitolu
75 g - pistacji
4 łyżki - ziaren sezamu
4 łyżki - wiórków kokosowych
- sól do smaku

Opis wykonania

1

Do garnka o grubym dnie wsyp ryż, dodaj cukier, szczyptę soli i mleko kokosowe. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i duś na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 20 minut do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki. 

2

W międzyczasie na suchej patelni upraż ziarna sezamu, a pod koniec dodaj na patelnię wiórki kokosowe (uprażą się dużo szybciej). Kiedy tylko wiórki zaczną się brązowić, wyłącz grzanie pod patelnią.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Pistacje obierz i oczyść, a następnie rozdrobnij niezbyt mocno z pomocą blendera, uruchamiając go kilka razy pulsacyjne na 2-3 sekundy.

4

Miąższ mango oddziel od skóry i pestki. Jedną czwartą pokrój w niedużą kostkę, a pozostałą część miąższu mango umieść w pojemniku blendera z dodatkiem odrobiny mleka kokosowego i zmiksuj na aksamitny mus. 

Jeżeli ryż wchłonie cały płyn, ale nadal nie będzie wystarczająco miękki, dodaj 2-3 łyżki mleka kokosowego lub wody i tak do czasu, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Gotowy ryż powinien być gęsty, zlepiony i kremowy.

5

Pod sam koniec przyrządzania kokosowego ryżu dodaj do garnka 2 łyżki zmieszanych, prażonych ziaren sezamu i wiórków kokosowych.

Na talerzu rozsmaruj 3-4 łyżki musu z mango, następnie dodaj porcję ryżu, posyp całość sezamem, wiórkami kokosowymi i pistacjami, a na koniec udekoruj pokrojonym w kostkę mango. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych