


Prosty, wegański, mocno owocowy posiłek! Taki właśnie jest ryż z mango, który może być lekkim lunchem, słodkim śniadaniem, a nawet obiadem.
Do garnka o grubym dnie wsyp ryż, dodaj cukier, szczyptę soli i mleko kokosowe. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i duś na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 20 minut do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki.
W międzyczasie na suchej patelni upraż ziarna sezamu, a pod koniec dodaj na patelnię wiórki kokosowe (uprażą się dużo szybciej). Kiedy tylko wiórki zaczną się brązowić, wyłącz grzanie pod patelnią.
Pistacje obierz i oczyść, a następnie rozdrobnij niezbyt mocno z pomocą blendera, uruchamiając go kilka razy pulsacyjne na 2-3 sekundy.
Miąższ mango oddziel od skóry i pestki. Jedną czwartą pokrój w niedużą kostkę, a pozostałą część miąższu mango umieść w pojemniku blendera z dodatkiem odrobiny mleka kokosowego i zmiksuj na aksamitny mus.
Jeżeli ryż wchłonie cały płyn, ale nadal nie będzie wystarczająco miękki, dodaj 2-3 łyżki mleka kokosowego lub wody i tak do czasu, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Gotowy ryż powinien być gęsty, zlepiony i kremowy.
Pod sam koniec przyrządzania kokosowego ryżu dodaj do garnka 2 łyżki zmieszanych, prażonych ziaren sezamu i wiórków kokosowych.
Na talerzu rozsmaruj 3-4 łyżki musu z mango, następnie dodaj porcję ryżu, posyp całość sezamem, wiórkami kokosowymi i pistacjami, a na koniec udekoruj pokrojonym w kostkę mango.