Ryż z mango
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Ryż z mango
Ryż z mango
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka o grubym dnie wsyp ryż, dodaj cukier, szczyptę soli i mleko kokosowe. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i duś na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 20 minut do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki.
W międzyczasie na suchej patelni upraż ziarna sezamu, a pod koniec dodaj na patelnię wiórki kokosowe (uprażą się dużo szybciej). Kiedy tylko wiórki zaczną się brązowić, wyłącz grzanie pod patelnią.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Pistacje obierz i oczyść, a następnie rozdrobnij niezbyt mocno z pomocą blendera, uruchamiając go kilka razy pulsacyjne na 2-3 sekundy.
Miąższ mango oddziel od skóry i pestki. Jedną czwartą pokrój w niedużą kostkę, a pozostałą część miąższu mango umieść w pojemniku blendera z dodatkiem odrobiny mleka kokosowego i zmiksuj na aksamitny mus.
Jeżeli ryż wchłonie cały płyn, ale nadal nie będzie wystarczająco miękki, dodaj 2-3 łyżki mleka kokosowego lub wody i tak do czasu, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Gotowy ryż powinien być gęsty, zlepiony i kremowy.
Pod sam koniec przyrządzania kokosowego ryżu dodaj do garnka 2 łyżki zmieszanych, prażonych ziaren sezamu i wiórków kokosowych.
Na talerzu rozsmaruj 3-4 łyżki musu z mango, następnie dodaj porcję ryżu, posyp całość sezamem, wiórkami kokosowymi i pistacjami, a na koniec udekoruj pokrojonym w kostkę mango.
Komentarze