Sajgonki z krewetkami + 3 sosy
3 porcje
60 min
Trudne
Sajgonki z farszem z krewetek z trzema sosami: sweet chili, grzybowym i sosem rybnym
Składniki
1 szt. Opakowanie papieru ryżowego
300 g Krewetki królewskie
1 szt. Marchewka
1 szt. Imbir
2 szt. Ząbki czosnku
2 garść Makaron ryżowy cienki
20 szt. Suszone grzyby mun
4 łyżka Sos sojowy
4 łyżka Olej sezamowy
2 szt. Jajka
1 l Olej do smażenia
3 garść Kiełki fasoli mung
Sajgonki z krewetkami + 3 sosy
Sajgonki z krewetkami + 3 sosy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Makaron ryżowy namaczamy przez 15 minut w zimnej wodzie po czym odcedzamy i kroimy. Grzyby mun również namaczamy z tym że we wrzątku przez 5 minut, po czym odcedzamy. Wywar który zrobi nam się po suszonych grzybach możemy wykorzystać do zrobienia sosu. Grzyby dodajemy do makaronu, wrzucamy również obrane krewetki wbijamy 2 jajka, olej sezamowy, sos sojowy, starty imbir, marchewkę oraz czosnek.
2. Na papier ryżowy wykładamy po 1-2 łyżkach farszu, zwijamy i smażymy w głębokim tłuszczu aż osiągną złocisty kolor.
3. Sajgonki podajemy z sosami oraz kiełkami fasoli mung.
Gotowe, smacznego :)
Komentarze