Sałatka po włosku
1 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
pyszna, szybka i bardzo barwna sałatka idealna na zdrowe śniadanie
Składniki
1 szt. pomidor
2 garść roszponka
1 szt. ser biały typu włoskiego
1,5 łyżka sok z cytryny
2 łyżka ocet winny
6 łyżka oliwa z oliwek
1 szczypta bazylia
1 szczypta tymianek
1 szczypta oregano
1 szczypta sól
Sałatka po włosku
Sałatka po włosku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Roszponkę myjemy oraz pomidora. Rozkładamy roszponkę na całym talerzu. Na nią naprzemiennie kładziemy plasterki pomidora i sera. Sok z cytryny energicznie wymieszać z octem winnym, dodać zioła i sól. Powoli dolewać oliwę z oliwek, cały czas mieszając, tak aby otrzymać gładką emulsję. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i w razie konieczności solą. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
Komentarze