Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem
4 porcje
30 min
Średnie
Składniki
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy harissę z łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny oraz szczyptą soli. Wkładamy piersi kurczaka do płytkiego naczynia, zalewamy je marynatą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kaszę gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy kaszę, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do miski. W małej misce przygotowujemy dressing: mieszamy sok z cytryny z 1 łyżką oliwy, dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i miód. Następnie zalewamy kaszę dressingiem, mieszamy i odstawiamy na bok. We wrzątku na małym ogniu gotujemy przez 2-3 minuty różyczki brokułu. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w plastry cukinię z obu stron do uzyskania jasnej, złocistobrązowej barwy. Pozwalamy plastrom cukinii lekko ostygnąć, następnie kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smażymy na niej kurczaka wraz z marynatą przez 10-12 minut. Odstawiamy mięso z sosem na 5 minut pod przykryciem, a następnie każdy pasek mięsa kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy kaszę z kurczakiem, cukinią, brokułem. Dodajemy natkę pietruszki i podprażone orzeszki.
Komentarze