Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem

Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo lubię sałatki z dodatkiem kasz. W tym wypadku kasza pęczak i kurczak z warzywami to pełnowartościowe danie, które można zjeść w domu lub zabrać do pracy.

Składniki

200 g filet z kurczaka
20 g orzechy nerkowca, uprażone na suchej patelni
100 g kasza pęczak
4-5 łyżka sok z cytryny
3 łyżka oliwa
2 szczypta sól
1-2 szczypta pieprz
1 szt. ząbek czosnku
1/2 łyżeczka miód
1 szt. cukinia
1/2 szklanka natka pietruszki, drobno posiekana
1 łyżeczka pasta harossa
1 szt. brokuł

Opis wykonania

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy harissę z łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny oraz szczyptą soli. Wkładamy piersi kurczaka do płytkiego naczynia, zalewamy je marynatą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Kaszę gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy kaszę, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do miski. W małej misce przygotowujemy dressing: mieszamy sok z cytryny z 1 łyżką oliwy, dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i miód. Następnie zalewamy kaszę dressingiem, mieszamy i odstawiamy na bok. We wrzątku na małym ogniu gotujemy przez 2-3 minuty różyczki brokułu. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w plastry cukinię z obu stron do uzyskania jasnej, złocistobrązowej barwy. Pozwalamy plastrom cukinii lekko ostygnąć, następnie kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smażymy na niej kurczaka wraz z marynatą przez 10-12 minut. Odstawiamy mięso z sosem na 5 minut pod przykryciem, a następnie każdy pasek mięsa kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy kaszę z kurczakiem, cukinią, brokułem. Dodajemy natkę pietruszki i podprażone orzeszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
ineczka
Uwielbiam sałatki z przeróżnymi kaszami, tworze je wg aktualnego "smak" i tego co mam kurt w lodówce i zawsze udaje się wyczarować coś pysznego -sycące ale mimo wszystko lekkie.
olesia
Danie, mistrzostwo świata. Obiad, kolacja na śniadanie też może być.