Sałatka z ziemniakami
6 porcje
30 min
Łatwe
Prosta w przygotowaniu sałatka doskonała do dań z grilla. Grillowane warzywa także doskonale komponują się z tą sałatką.
Składniki
½ kg młodych ziemniaków
½ główki sałaty lodowej
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 garści fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 garść bazylii
1 łyżeczka miodu
Sól i pieprz do smaku
Sałatka z ziemniakami
Sałatka z ziemniakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na grillu najczęściej przyrządzane jest mięso lub ryby. Sałatka z ziemniakami dopełni ich smak i pozwoli na skomponowanie pełnowartościowego dania.
Opis przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i gotuj do miękkości.
- Fasolkę umyj, oczyść, przekrój na pół i również ugotuj. Długie strąki możesz podzielić na trzy części.
- Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
- Z oliwy, musztardy, miodu, bazylii i przypraw przygotuj sos miksując wszystkie składniki przy pomocy blendera.
- Sałatkę układaj w misce warstwami sałata, ziemniaki, fasolkę, pomidorki, a całość polej przygotowanym zielonym sosem.
TIP
- Podczas przygotowywania sałatki fasolkę szparagową możesz zastąpić groszkiem cukrowym.
- Zielony dressing możesz przygotować również z dodatkiem rukoli.
Komentarze