Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.86 (Liczba ocen: 7)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Schab po warszawsku to nic innego jak kieszonki schabu nadziewane pastą jajeczno-chrzanową. Całość zatopiona jest w galarecie. Mięso podane w ten sposób wygląda i smakuje wspaniale.

Składniki

1 kg schabu
0,5 l wywaru z warzyw lub bulionu
4 łyżeczki żelatyny
oliwa z oliwek
mieszanka ulubionych ziół, np. zioła prowansalskie, słodka papryka, majeranek, sól, grubo zmielony pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
5 łyżeczek tartego chrzanu
3 łyżeczki majonezu
pęczek natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
498.25 kcal
Tłuszcz
25 g
Węglowodany
1.75 g
Błonnik
68.58 g
Białko
0.38 g
Sól
2 g

Opis wykonania

1

Schab natrzyj dokładnie solą i mieszanką ulubionych przypraw z dodatkiem oliwy.

Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie zapakuj schab do rękawa foliowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.

2

Upieczone i ostudzone mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. W środku każdego z plastrów natnij kieszeń.

W gorącym wywarze z warzyw/bulionie rozpuść żelatynę (nie gotuj) i odstaw do momentu, aż zacznie tężeć.

Ugotowane jajka obierz ze skorupki, pokrój w kostkę i wymieszaj z chrzanem oraz majonezem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.



Bosh Logo
Bosh
3

Kieszonki schabowe nadziewaj pastą jajeczno-chrzanową. Następnie ułóż na talerzu i zalej galaretą.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.86, Liczba ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Pyszne danie znam głównie z przyjęć i imprez a teraz przygotuję je na domówkę
fiziowaaa
Bardzo fajna opcja przygotowania schabu, polecam