Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Schab po warszawsku to nic innego jak kieszonki schabu nadziewane pastą jajeczno-chrzanową. Całość zatopiona jest w galarecie. Mięso podane w ten sposób wygląda i smakuje wspaniale.

Składniki

1 kg schabu
0,5 l wywaru z warzyw lub bulionu
4 łyżeczki żelatyny
oliwa z oliwek
mieszanka ulubionych ziół, np. zioła prowansalskie, słodka papryka, majeranek, sól, grubo zmielony pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
5 łyżeczek tartego chrzanu
3 łyżeczki majonezu
pęczek natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
498.25 kcal
Tłuszcz
25 g
Węglowodany
1.75 g
Błonnik
68.58 g
Białko
0.38 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Schab natrzyj dokładnie solą i mieszanką ulubionych przypraw z dodatkiem oliwy.

Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie zapakuj schab do rękawa foliowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.

Upieczone i ostudzone mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. W środku każdego z plastrów natnij kieszeń.

W gorącym wywarze z warzyw/bulionie rozpuść żelatynę (nie gotuj) i odstaw do momentu, aż zacznie tężeć.

Ugotowane jajka obierz ze skorupki, pokrój w kostkę i wymieszaj z chrzanem oraz majonezem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.

Bosh Logo
Bosh

Kieszonki schabowe nadziewaj pastą jajeczno-chrzanową. Następnie ułóż na talerzu i zalej galaretą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Schab po warszawsku zawsze znajduję się na stolę u cioci na imieninkach :D !