Soczysty krem pomidorowy
                                            4 porcje
30 min
Łatwe
                    Krem z pomidorów, który dosłownie pieści kubki smakowe!
                
                Składniki
1 szt. Krojone pomidory w puszce
                                                            500 ml Passata pomidorowa
                                                            1 szt. Cebula
                                                            4 szt. Ząbki czosnku
                                                            2 szt. Marchewka
                                                            - szczypta Sól, pieprz, bazylia suszona
                                                            5 łyżeczka Cukier trzcinowy
                                                            - łyżeczka Oliwa z oliwek
                                                            4 łyżka Śmietana 18%
                                                            4 łyżeczka Pesto
                                                            20 g Smalec gęsi/ olej kokosowy
                                                    Soczysty krem pomidorowy
Soczysty krem pomidorowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            1. Cebulę skroic w niezbyt drobną kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Czosnek skroic w plasterki, dorzucić do garnka. Obrać marchewki, pokroić w plastry, dusić z odrobiną wody wraz z cebulą i czosnkiem przez ok 10 minut. Posypać 2 łyżeczkami cukru.
2. Dodać pomidory z puszki oraz pasate. 0,5l wrzątku rozrobic z odrobiną oliwy, soli oraz pieprzu. Tak powstały bulion wlać do garnka. 
3. Zupę doprowadzić do gotowania, a następnie, po chwilowym ostudzeniu, zblendować. 
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz bazylią.
5. Podawać z łyżką śmietany, odrobiną oliwy oraz łyżeczką pesto.
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze