Soczysty krem pomidorowy
4 porcje
30 min
Łatwe
Krem z pomidorów, który dosłownie pieści kubki smakowe!
Składniki
1 szt. Krojone pomidory w puszce
500 ml Passata pomidorowa
1 szt. Cebula
4 szt. Ząbki czosnku
2 szt. Marchewka
- szczypta Sól, pieprz, bazylia suszona
5 łyżeczka Cukier trzcinowy
- łyżeczka Oliwa z oliwek
4 łyżka Śmietana 18%
4 łyżeczka Pesto
20 g Smalec gęsi/ olej kokosowy
Soczysty krem pomidorowy
Soczysty krem pomidorowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Cebulę skroic w niezbyt drobną kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Czosnek skroic w plasterki, dorzucić do garnka. Obrać marchewki, pokroić w plastry, dusić z odrobiną wody wraz z cebulą i czosnkiem przez ok 10 minut. Posypać 2 łyżeczkami cukru.
2. Dodać pomidory z puszki oraz pasate. 0,5l wrzątku rozrobic z odrobiną oliwy, soli oraz pieprzu. Tak powstały bulion wlać do garnka.
3. Zupę doprowadzić do gotowania, a następnie, po chwilowym ostudzeniu, zblendować.
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz bazylią.
5. Podawać z łyżką śmietany, odrobiną oliwy oraz łyżeczką pesto.
Komentarze