Sos berneński

4 porcje
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Sos berneński to klasyczny sos podawany do steków. Kochają go chyba wszyscy. Jak najbardziej można go przygotować w domu, ważne jest dobre ubicie żółtek i połączenie ich z roztopionym masłem.
Składniki
4 świeże jajka
6 łyżek świeżego estragonu
100 ml wytrawnego wina białego
100 ml winnego octu białego
2 szalotki
300 g masła klarowanego
pieprz biały
sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
787.5 kcal
Tłuszcz
81 g
Węglowodany
5.2 g
Błonnik
7.8 g
Białko
2.3 g
Sól
1.8 g
Sos berneński
Sos berneński
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Obierz estragon, oddzielnie posiekaj liście i łodygi.
W rondlu na płycie zagotuj wino, ocet, posiekaną szalotkę i łodygi estragonu. Gotuj na wolnym ogniu, aż więcej niż połowa płynu odparuje. Do lekko przestudzonego płynu dodaj żółtka, zacznij energicznie ubijać blenderem, aż mieszanka stanie się gęsta i puszysta.

Do masy powoli ciągłym strumieniem wlewaj masło, nieustannie ubijając. Na koniec do sosu dodaj posiekane liście estragonu, sól i pieprz do smaku.
Komentarze