Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Sos berneński to klasyczny sos podawany do steków. Kochają go chyba wszyscy. Jak najbardziej można go przygotować w domu, ważne jest dobre ubicie żółtek i połączenie ich z roztopionym masłem.

Składniki

4 świeże jajka
6 łyżek świeżego estragonu
100 ml wytrawnego wina białego
100 ml winnego octu białego
2 szalotki
300 g masła klarowanego
pieprz biały
sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
787.5 kcal
Tłuszcz
81 g
Węglowodany
5.2 g
Błonnik
7.8 g
Białko
2.3 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

1

Obierz estragon, oddzielnie posiekaj liście i łodygi.

W rondlu na płycie zagotuj wino, ocet, posiekaną szalotkę i łodygi estragonu. Gotuj na wolnym ogniu, aż więcej niż połowa płynu odparuje. Do lekko przestudzonego płynu dodaj żółtka, zacznij energicznie ubijać blenderem, aż mieszanka stanie się gęsta i puszysta.

2

Do masy powoli ciągłym strumieniem wlewaj masło, nieustannie ubijając. Na koniec do sosu dodaj posiekane liście estragonu, sól i pieprz do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babylington
Nie ma to jak domowe sosy.
fiziowaaa
Fajny, pycha