Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sos berneński

Opis wykonania

Sos berneński to klasyczny sos podawany do steków. Kochają go chyba wszyscy. Jak najbardziej można go przygotować w domu, ważne jest dobre ubicie żółtek i połączenie ich z roztopionym masłem.

Sos berneński - krok 1

Obierz estragon, oddzielnie posiekaj liście i łodygi.

W rondlu zagotuj wino, ocet, posiekaną szalotkę i łodygi estragonu. Gotuj na wolnym ogniu, aż więcej niż połowa płynu odparuje. Do lekko przestudzonego płynu dodaj żółtka, zacznij energicznie ubijać, aż mieszanka stanie się gęsta i puszysta.

Sos berneński - krok 2

Do masy powoli ciągłym strumieniem wlewaj masło, nieustannie ubijając. Na koniec do sosu dodaj posiekane liście estragonu, sól i pieprz do smaku.