Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sos berneński

Sos berneński
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.8 (Liczba ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Sos berneński to klasyczny sos podawany do steków. Kochają go chyba wszyscy. Jak najbardziej można go przygotować w domu, ważne jest dobre ubicie żółtek i połączenie ich z roztopionym masłem.

Składniki

4 szt. - jajek
6 łyżek - estragonu
100 ml - wytrawnego białego wina
100 ml - octu winnego białego
2 szt. - szalotek
300 g - masła klarowanego
- pieprz biały i sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
787.5 kcal
Tłuszcz
81 g
Węglowodany
5.2 g
Błonnik
7.8 g
Białko
2.3 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

1

Obierz estragon, oddzielnie posiekaj liście i łodygi.

W rondlu na płycie zagotuj wino, ocet, posiekaną szalotkę i łodygi estragonu. Gotuj na wolnym ogniu, aż więcej niż połowa płynu odparuje. Do lekko przestudzonego płynu dodaj żółtka, zacznij energicznie ubijać blenderem, aż mieszanka stanie się gęsta i puszysta.

2

Do masy powoli ciągłym strumieniem wlewaj masło, nieustannie ubijając. Na koniec do sosu dodaj posiekane liście estragonu, sól i pieprz do smaku.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.8, Liczba ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babylington
Nie ma to jak domowe sosy.
fiziowaaa
Fajny, pycha
majka
Pyszny, idealny do steków. Bardzo poprawia smak mięsa.
misia
Pyszny, podałam do steków i do młodych ziemniaków z koperkiem. Pierwszy raz go robiłam :)