Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyczne i wspaniałe w swojej prostocie- włoskie spaghetti po neapolitańsku zrobione z własnego świeżego makaronu i sosu.

Składniki

200 g Mąka pszenna
2 szt. Jajka
3 szt. Pomidory
1 szt. Cebula
2 szt. Ząbki czosnku
1 szczypta Bazylia suszona
1 szczypta Oregano suszone
1 łyżeczka ewentualnie. Miód
1 łyżeczka Sól
1 łyżka Oliwa
1 garść Parmezan

Opis wykonania

1. Mąkę zagnieść z jakami. Gotową masę rozwałkować wałkiem lub maszynką do makaronu. 2. Makaron pokroić nożem lub w maszynce na spaghetti. 3. Gotować w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia makaronu na powierzchnię. 4. Sos przygotowujemy poprzez przesmażenie drobno posiekanego czosnku oraz cebuli na oliwie. Następnie dodajemy sparzone i pozbawione skórki pokrojone pomidory. Dodajemy pół łyżeczki soli, zioła oraz ewentualnie 1 łyżeczkę miodu jeśli pomidory są niewystarczająco słodkie. Gotujemy 15 minut. 5. Ugotowany makaron łączymy z sosem. Gorące danie wykładamy najlepiej na głębokim talerzu okraszając startym parmezanem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Wspaniale! Polecam przepis