Spaghetti z serem i pieczonymi burakami
2 porcje
35 min
Łatwe
Smaki dzieciństwa w nowej odsłonie wzbogacone sosem orzechowym i pieczonymi burakami. Makaron z twarogiem ma wiele odsłon - tu w wersji wytrawnej, z burakami, smakuje wyśmienicie!
Składniki
180 g makaron spaghetti
0,5 szt. pieczony burak ćwikłowy
100 g orzechy włoskie
60 g ser biały twarogowy
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka mleko
2 łyżka oliwa
80 ml śmietanka 12% tł.
1 łyżka natka pietruszki
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Spaghetti z serem i pieczonymi burakami
Spaghetti z serem i pieczonymi burakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zostawić kilka orzechów do dekoracji, a resztę wraz z mlekiem, oliwą, 1/3 sera i ząbkiem czosnku zmiksować na jednolitą masę. Wlać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zetrzeć buraka na tarce o dużych oczkach. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem orzechowym. Przełożyć na talerze. Posypać startym burakiem, i pokruszonym serem. Udekorować kawałkami orzechów i natką pietruszki.
Komentarze