Spring Rolls ze szpinakiem i krewetkami
4 porcje
30 min
Łatwe
Lekkie, pożywne i zdrowe Spring Rolls będą idealną przekąską na przyjęcie lub spotkanie w rodzinnym gronie. Szybkie przekąski to coś, na co każdy się skusi!
Składniki
10 szt. Naleśniki ryżowe (20 cm średnicy)
20 szt. Krewetki królewskie (ugotowane)
1 szt. Czosnek
2 szklanka Świeży szpinak
5 łyżka Sezam (ziarna)
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
50 ml Ocet ryżowy (do namoczenia naleśników)
Spring Rolls ze szpinakiem i krewetkami
Spring Rolls ze szpinakiem i krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Krewetki oczyść, oderwij od nih ogonki pozostawiając samo mięso.
- Następnie posiekaj je i wymieszaj ze startym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu.
- Szpinak zblanszuj na patelni, odciśnij i posiekaj, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj z krewetkami.
- Naleśniki namaczaj w gorącej wodzie (około 30 sekund) i gdy tylko zmiękną wyłóż je na wilgotną, czystą ściereczkę, najlepiej układaj po 2 sztuki na 1 naleśnika.
- Na naleśnikach ułóż nadzienie, zawijaj jak krokiety: zawiń naleśnika na nadzienie z jednej strony, złóż przeciwległe boki do środka, na koniec zawiń rulonik do końca.
- Obtocz w sezamie i smaż na patelni na oleju lub oliwie.
- Podawaj z sosem sojowym w oddzielnej miseczce lub sosem z podanych składników.
Komentarze