Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto ucierane

Opis wykonania

Dobre ciasta to takie w które wkładamy serce. Dzięki temu nawet te najprostsze mogą smakować wyśmienicie. Oto podstawowy przepis na ciasto ucierane.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do wysokiej misy. Do tego dodać cukier, cukier waniliowy, sól, miękki tłuszcz, jaja i mleko. Składniki te wymieszać za pomocą miksera lub w robocie kuchennym, na początku stosując niższy stopień prędkości obrotowej. Gdy mąka już nie pyli przełączyć urządzenie na najwyższy stopień prędkości obrotowej i wszystko szybko wymieszać do jednolitego ciasta. Nie mieszać zbyt długo. Nasmarować formę do pieczenia i przesypać tartą bułką. Formę napełnić połową ciasta. Pozostałą część ciasta wymieszać z cukrem, kakao, migdałami i mlekiem, nałożyć na jasne ciasto. Oba ciasta zmieszać spiralnie widelcem tworząc marmurek i piec w podany sposób. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-180⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut. Wariant: zamiast kakao można użyć drobnotartei czekolady. W takim przypadku należy dodać mniejszą ilość mleka. Wskazówka: jeśli forma jest zbyt mała, ciasto zapadnie się lub w środku powstanie zakalec.