Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dobre ciasta to takie w które wkładamy serce. Dzięki temu nawet te najprostsze mogą smakować wyśmienicie. Oto podstawowy przepis na ciasto ucierane.

Składniki

forma do babki
Ciasto ucierane:
320 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
opakowanie proszku do pieczenia
130 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
200 g masła lub margaryny
jaja
100 ml mleka
80 g cukru
20 g kakao
40 g mielonych migdałów
2-3 łyżka mleka
masło
1-2 łyżka bułki tartej do posypania formy

Opis wykonania

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do wysokiej misy. Do tego dodać cukier, cukier waniliowy, sól, miękki tłuszcz, jaja i mleko. Składniki te wymieszać za pomocą miksera lub w robocie kuchennym, na początku stosując niższy stopień prędkości obrotowej. Gdy mąka już nie pyli przełączyć urządzenie na najwyższy stopień prędkości obrotowej i wszystko szybko wymieszać do jednolitego ciasta. Nie mieszać zbyt długo. Nasmarować formę do pieczenia i przesypać tartą bułką. Formę napełnić połową ciasta. Pozostałą część ciasta wymieszać z cukrem, kakao, migdałami i mlekiem, nałożyć na jasne ciasto. Oba ciasta zmieszać spiralnie widelcem tworząc marmurek i piec w podany sposób. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-180⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut. Wariant: zamiast kakao można użyć drobnotartei czekolady. W takim przypadku należy dodać mniejszą ilość mleka. Wskazówka: jeśli forma jest zbyt mała, ciasto zapadnie się lub w środku powstanie zakalec.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Chyba nie ma łatwiejszego przepisu, nie da się zepsuć :)
zielone_obloczki
Bardzo smaczne ciasto. Nie wiedziałam, że jak się używa zbyt dużej blachy może powstać zakalec- dziękuję za wskazówkę 😊
Marcin
Najprostszy przepis jakiego używałem. To jest to.!!!!