Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z jabłkami to klasyka w czystej postaci. A co powiesz na to, żeby zamiast klasycznej szarlotki przygotować efektownie prezentujący się i pyszny w smaku strudel z jabłkami? Przepis jest prostszy niż myślisz!

Składniki

Ciasto na strudel:
mąka – 250g
masło – 20g
jajko – 1 sztuka
mleko – 100ml
ocet – 4 łyżki
sól – szczypta
olej – do smarowania formy
Nadzienie:
jabłka (odmiana kwaskowata) – 1250g,
cukier – ok.70–80g,
cynamon – 1 łyżeczka,
rodzynki – 75g,
płatki migdałowe – 75g,
masło – 50g
bułka tarta – 50g

Opis wykonania

Jak zrobić tradycyjny strudel jabłkowy? Postępuj według poniższych wskazówek:

Masło rozpuść, mleko lekko podgrzej. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na gładką masę. Ciasto wyjmij z miski, uformuj z niego kulę i wierzch posmaruj olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum pół godziny.

Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Każde pokrój w cienkie plasterki (ewentualnie niewielką kostkę). Dodaj do nich cynamon, rodzynki i migdały, wymieszaj. Odstaw na około 15 minut by wszystkie składniki dobrze się ze sobą „przegryzły”. W międzyczasie zrumień bułkę tartą na maśle.

Zobacz również: Rodzaje jabłek

Czytaj także: Jakie witaminy ma jabłko?

 

Ciasto rozwałkuj i przełóż na podsypaną mąką ściereczkę. Staraj się rozciągnąć ciasto tak by uzyskać jak najcieńszy placek. Wierzch ciasta posyp podsmażoną bułką tartą i rozłóż na nim jabłka. Ostrożnie zroluj boki ciasta.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie przenieś strudel. Wierzch ciasta (jabłka również) posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30–40 minut. W trakcie pieczenia jeszcze co najmniej dwa razy posmaruj wierzch ciasta masłem.

Upieczony strudel jabłkowy wystudź. Przed podaniem obsyp obficie cukrem pudrem. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Zobacz również: Strucla makowa - przepis

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Wspaniałe Przepyszne Jabłko i ciasto to moje drugie najlepsze polaczenie smakowe