Strudel jabłkowy
Opis wykonania
Ciasto z jabłkami to klasyka w czystej postaci. A co powiesz na to, żeby zamiast klasycznej szarlotki przygotować efektownie prezentujący się i pyszny w smaku strudel z jabłkami? Przepis jest prostszy niż myślisz!
Jak zrobić tradycyjny strudel jabłkowy? Postępuj według poniższych wskazówek:
Masło rozpuść, mleko lekko podgrzej. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na gładką masę. Ciasto wyjmij z miski, uformuj z niego kulę i wierzch posmaruj olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum pół godziny.
Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Każde pokrój w cienkie plasterki (ewentualnie niewielką kostkę). Dodaj do nich cynamon, rodzynki i migdały, wymieszaj. Odstaw na około 15 minut by wszystkie składniki dobrze się ze sobą „przegryzły”. W międzyczasie zrumień bułkę tartą na maśle.
Zobacz również: Rodzaje jabłek
Czytaj także: Jakie witaminy ma jabłko?
Ciasto rozwałkuj i przełóż na podsypaną mąką ściereczkę. Staraj się rozciągnąć ciasto tak by uzyskać jak najcieńszy placek. Wierzch ciasta posyp podsmażoną bułką tartą i rozłóż na nim jabłka. Ostrożnie zroluj boki ciasta.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie przenieś strudel. Wierzch ciasta (jabłka również) posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30–40 minut. W trakcie pieczenia jeszcze co najmniej dwa razy posmaruj wierzch ciasta masłem.
Upieczony strudel jabłkowy wystudź. Przed podaniem obsyp obficie cukrem pudrem. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Zobacz również: Strucla makowa - przepis