Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Strudel jabłkowy

Opis wykonania

Ciasto z jabłkami to klasyka w czystej postaci. A co powiesz na to, żeby zamiast klasycznej szarlotki przygotować efektownie prezentujący się i pyszny w smaku strudel z jabłkami? Przepis jest prostszy niż myślisz!

  1. Jak zrobić tradycyjny strudel jabłkowy? Postępuj według poniższych wskazówek:

    Masło rozpuść, mleko lekko podgrzej. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na gładką masę. Ciasto wyjmij z miski, uformuj z niego kulę i wierzch posmaruj olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum pół godziny.

  2. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Każde pokrój w cienkie plasterki (ewentualnie niewielką kostkę). Dodaj do nich cynamon, rodzynki i migdały, wymieszaj. Odstaw na około 15 minut by wszystkie składniki dobrze się ze sobą „przegryzły”. W międzyczasie zrumień bułkę tartą na maśle.

    Zobacz również: Rodzaje jabłek

    Czytaj także: Jakie witaminy ma jabłko?

     

  3. Ciasto rozwałkuj i przełóż na podsypaną mąką ściereczkę. Staraj się rozciągnąć ciasto tak by uzyskać jak najcieńszy placek. Wierzch ciasta posyp podsmażoną bułką tartą i rozłóż na nim jabłka. Ostrożnie zroluj boki ciasta.

  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie przenieś strudel. Wierzch ciasta (jabłka również) posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30–40 minut. W trakcie pieczenia jeszcze co najmniej dwa razy posmaruj wierzch ciasta masłem.

  5. Upieczony strudel jabłkowy wystudź. Przed podaniem obsyp obficie cukrem pudrem. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

    Smacznego!

    Zobacz również: Strucla makowa - przepis

Bosch do kuchni