Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Strudel z jabłkami podstawowy

Opis wykonania

Przepis podstawowy na strudel z jabłkami.

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na gładką masę. Posypanymi mąką rękami wyjąć ciasto z miski i krótko zagnieść. Uformować z niego kulę i posmarować ją olejem. Pod wilgotną ściereczką odstawić na co najmniej 1/2 godziny. Umyć jabłka, obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki lub na małe kawałki. Dodać cynamon, migdały oraz rodzynki sułtanki, wmieszać i odczekać 15 minut, żeby przesiąkły. Na maśle przyrumienić bułkę tartą. Rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Przełożyć je na posypaną mąką ściereczkę. Dłonie - grzbietami do góry - wsunąć pod rozwałkowany placek i starać się go rozciągnąć, żeby był jak najcieńszy. Posypać ciasto na strudel tartą bułką i rozłożyć na nim jabłka. Ostrożnie zrolować ciasto. Tłuszczem posmarować tylko środek blachy uniwersalnej. Położyć na środku blachy ciasto i posmarować je masłem. Piec w podany sposób. W czasie pieczenia raz lub dwa posmarować masłem. Sposób nastawiania: gorące powietrze 190-210⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 30-40 minut.