Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Królik w marynacie z białym winem

Opis wykonania

Lekki i elegancki posiłek doskonały na uroczysty świąteczny obiad.

Delikatne mięso królika będzie rozpływało się w ustach. Wino podkreśli jego smak, a buraczki dodadzą nutę słodyczy.

Opis wykonania

Tuszkę królika opłukaj i podziel na części. Następnie umieść ją w worku lub naczyniu do marynowania. Do mięsa dodaj rozgnieciony czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, skórkę cytrynową i natkę. Całość zalej mieszaniną soku z cytryny, sosu i wina. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Królika wyciągnij z marynaty, oprósz solą i pieprzem a następnie smaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przelej marynatę do garnka i doprowadź do wrzenia. Gdy królik z każdej strony będzie złocisty, przełóż go do gotującej się marynaty i zmniejsz płomień na najmniejszy. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ok. 40-50 minut. Królik smakuje doskonale w towarzystwie ziemniaczanego puree z dodatkiem mleka i masła oraz tartych na grubych oczkach buraków.

TIP

Do marynaty możesz dodać jeszcze tymianek i oregano.

Wino możesz zamienić na bulion warzywny lub grzybowy.

W formie surówki możesz zamienić buraki na fasolkę szparagową.