Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szukasz przepisu na najsmaczniejszego królika? To właśnie tu! Królik duszony w winie podbije każde podniebienie. W tym daniu ważne jest nie tylko dobrej jakości mięso, ale też marynata do królika. Jak przyrządzić pysznego królika na obiad? Oto przepis krok po kroku:

Składniki

1 szt. tuszka królika
1 szklanka białe wino
2 łyżka olej
1 łyżka jasny sos sojowy
1 szt. cebula
2 ząbki czosnek
1 pęczek natka pietruszki
1 szt. cytryna
do smaku pieprz i sól
5-6 szt. ziemniaki
2 łyżka mleko
1 łyżeczka masło
6 szt. buraki

Opis wykonania

Tuszkę królika opłucz i podziel na części. Następnie umieść ją w worku lub naczyniu do marynowania. Do mięsa dodaj rozgnieciony czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, skórkę cytrynową i natkę. Całość zalej mieszaniną soku z cytryny, sosu i wina. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Królika wyciągnij z marynaty, oprósz solą i pieprzem a następnie smaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przelej marynatę do garnka i doprowadź do wrzenia. Gdy królik z każdej strony będzie złocisty, przełóż go do gotującej się marynaty i zmniejsz moc płyty grzewczej na najmniejszą. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ok. 40-50 minut.

Porada

Do marynaty możesz dodać jeszcze tymianek i oregano.

Wino możesz zamienić na bulion warzywny lub grzybowy.

W formie surówki możesz zamienić buraki na fasolkę szparagową.



Bosh Logo
Bosh

Królik smakuje doskonale w towarzystwie ziemniaczanego puree z dodatkiem mleka i masła oraz tartych na grubych oczkach buraków.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Czy można dodać czerwone wino? Bardzo dobre!
Ancyna
Warto wypróbować ten przepis. Mięso z królika jest bardzo zdrowe a niestety zapomniane.