Królik w marynacie z białym winem
![Królik w marynacie z białym winem](https://akademiasmaku.pl/storage/5185/conversions/krolik-w-marynacie-z-bialym-winem-2289-single.webp)
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Królik w marynacie z białym winem
Królik w marynacie z białym winem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tuszkę królika opłucz i podziel na części. Następnie umieść ją w worku lub naczyniu do marynowania. Do mięsa dodaj rozgnieciony czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, skórkę cytrynową i natkę. Całość zalej mieszaniną soku z cytryny, sosu i wina. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Królika wyciągnij z marynaty, oprósz solą i pieprzem a następnie smaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przelej marynatę do garnka i doprowadź do wrzenia. Gdy królik z każdej strony będzie złocisty, przełóż go do gotującej się marynaty i zmniejsz moc płyty grzewczej na najmniejszą. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ok. 40-50 minut.
Porada
Do marynaty możesz dodać jeszcze tymianek i oregano.
Wino możesz zamienić na bulion warzywny lub grzybowy.
W formie surówki możesz zamienić buraki na fasolkę szparagową.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Królik smakuje doskonale w towarzystwie ziemniaczanego puree z dodatkiem mleka i masła oraz tartych na grubych oczkach buraków.
Komentarze