Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świeża sałatka z pęczaku i popcornem z kaszy gryczanej

Świeża sałatka z pęczaku i popcornem z kaszy gryczanej
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka z pęczaku, buraków, kiszonego ogórka i kaszy gryczanej.

Składniki

1 szklanka kaszy pęczak
1/2 szklanka kaszy gryczanej palonej (prażonej)
szalotka (lub czerwona cebula)
Ogórek kiszony
100 g koziego sera twarogowego
Śmietana 30%
Olej lniany
burak czerwony
burak żółty
Kilka listków świeżego szczawiu
Olej do smażenia
Pieprz
Sól

Opis wykonania

  1. Buraki dokładnie umyj, zawiń w folie aluminiową i piecz przez około 2 godziny w 180 stopniach,następnie pokrój w kosteczkę i/ lub w płatki.
  2. Pęczak ugotuj na sypko (zalej 2 szklankami osolonej wody, gotuj aż wchłonie całą wodę i zostaw pod pokrywka, aż dojdzie).
  3. Szalotkę i ogórek kiszony pokrój w cienką kostkę, dodaj do schłodzonego pęczaku, polej olejem lnianym do smaku, dopraw solą i pieprzem.
  4. Kozi ser połącz z łyżką śmietany, by stał się smarowny.
  5. Kaszę gryczaną paloną wrzuć do głębokiej kąpieli wrzącego oleju na około 1,5 min. Wyciągnij i położ na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju.
  6. Na talerzu zrób kreskę kozim serkiem. Na nią połóż pęczak, dodaj buraki i popcorn z kaszy gryczanej, posyp cienko pokrojonym szczawiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych