Świeża sałatka z pęczaku i popcornem z kaszy gryczanej
4 porcje
Średnie
Sałatka z pęczaku, buraków, kiszonego ogórka i kaszy gryczanej.
Składniki
1 szklanka kaszy pęczak
1/2 szklanka kaszy gryczanej palonej (prażonej)
szalotka (lub czerwona cebula)
Ogórek kiszony
100 g koziego sera twarogowego
Śmietana 30%
Olej lniany
burak czerwony
burak żółty
Kilka listków świeżego szczawiu
Olej do smażenia
Pieprz
Sól
Świeża sałatka z pęczaku i popcornem z kaszy gryczanej
Świeża sałatka z pęczaku i popcornem z kaszy gryczanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Buraki dokładnie umyj, zawiń w folie aluminiową i piecz przez około 2 godziny w 180 stopniach,następnie pokrój w kosteczkę i/ lub w płatki.
- Pęczak ugotuj na sypko (zalej 2 szklankami osolonej wody, gotuj aż wchłonie całą wodę i zostaw pod pokrywka, aż dojdzie).
- Szalotkę i ogórek kiszony pokrój w cienką kostkę, dodaj do schłodzonego pęczaku, polej olejem lnianym do smaku, dopraw solą i pieprzem.
- Kozi ser połącz z łyżką śmietany, by stał się smarowny.
- Kaszę gryczaną paloną wrzuć do głębokiej kąpieli wrzącego oleju na około 1,5 min. Wyciągnij i położ na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju.
- Na talerzu zrób kreskę kozim serkiem. Na nią połóż pęczak, dodaj buraki i popcorn z kaszy gryczanej, posyp cienko pokrojonym szczawiem.
Komentarze