Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szpinakowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Szpinakowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zielone ciasto na pierogi, aromatyczna kasza gryczana i ser biały to idealna propozycja na obiad dla wszystkich- nawet bezglutenowców!

Składniki

2 garść szpinak
150 g mąka ziemniaczana
75 g mąka ryżowa
50 g len mielony złocisty
1 łyżeczka olej
1 łyżeczka sól
100 g kasza gryczana
150 g twaróg wiejski
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 szczypta chilli płatki

Opis wykonania

Kaszę gryczaną gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Studzimy i mieszamy z pokruszonym twarogiem, Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szpinak myjemy, osuszamy i blendujemy na purre, Do misy robota kuchennego dajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i ryżową. Dodajemy len , szpinak, olej, łyżeczkę soli i ok 250 ml gorącej wody. Mieszamy hakiem do połaczenia składników. Ciasto wyrabiamy jeszcze ręcznie ok 10 min na stolnicy. Wałkujemy i szklanka wycinamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i sklejamy pierogi. Gotujemy we wrzątku ok 5 min od wypłynięcia. Odcedzamy i przed podaniem oprószamy płatkami chilli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych