Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna i ciekawa w smaku sztufada, którą robię na uroczystość a i tak na niedzielny obiad się zdarzy.

Składniki

1 i 1/2 pręgi wołowej/lub polędwicy tzw ślepej/
1 i 1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
10 dkg surowej słoniny
1 marchewka
4 cebule
2 łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
4 goździki spożywcze
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 szklanka woda

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
397.2 kcal
Tłuszcz
22.6 g
Węglowodany
3.4 g
Błonnik
38.9 g
Białko
1.3 g
Sól
1.1 g

Opis wykonania

1

Wodę zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami. Wystudź, dolej wino, wołowinę natrzyj tymiankiem, zalej zalewą. Zostaw na 2-3 dni w lodówce i często obracaj.

2

Następnie mięso wyjmij, opłukaj i naszpikuj słoninką na wierzchu. Do środka, w otworki włóż marchewkę. Natrzyj solą i pieprzem całe mięso. Takie mięso obsmaż na masełku. Następnie włóż do rondla i duś.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

W czasie duszenia podlewaj zalewą z wina. Obierz marchewkę, pokrój na większe kawałki, cebulę także .Pod koniec duszenia dodaj warzywa.

4

Gdy mięso lekko przestygnie pokrój w plastry. Podawaj wg uznania polane własnym sosem lub zrób sos z mąką. Smacznego!

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych