Sztufada wołowa
8 porcje
100 min
Trudne
Składniki
Wartości odżywcze
Sztufada wołowa
Sztufada wołowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wodę zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami. Wystudź, dolej wino, wołowinę natrzyj tymiankiem, zalej zalewą. Zostaw na 2-3 dni w lodówce i często obracaj.
Następnie mięso wyjmij, opłukaj i naszpikuj słoninką na wierzchu. Do środka, w otworki włóż marchewkę. Natrzyj solą i pieprzem całe mięso. Takie mięso obsmaż na masełku. Następnie włóż do rondla i duś.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
W czasie duszenia podlewaj zalewą z wina. Obierz marchewkę, pokrój na większe kawałki, cebulę także .Pod koniec duszenia dodaj warzywa.
Gdy mięso lekko przestygnie pokrój w plastry. Podawaj wg uznania polane własnym sosem lub zrób sos z mąką. Smacznego!
Komentarze