Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna i ciekawa w smaku sztufada, którą robię na uroczystość a i tak na niedzielny obiad się zdarzy.

Składniki

1 i 1/2 pręgi wołowej/lub polędwicy tzw ślepej/
1 i 1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
10 dkg surowej słoniny
1 marchewka
4 cebule
2 łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
4 goździki spożywcze
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 szklanka woda

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
397.2 kcal
Tłuszcz
22.6 g
Węglowodany
3.4 g
Błonnik
38.9 g
Białko
1.3 g
Sól
1.1 g

Opis wykonania

1

Wodę zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami. Wystudź, dolej wino, wołowinę natrzyj tymiankiem, zalej zalewą. Zostaw na 2-3 dni w lodówce i często obracaj.

2

Następnie mięso wyjmij, opłukaj i naszpikuj słoninką na wierzchu. Do środka, w otworki włóż marchewkę. Natrzyj solą i pieprzem całe mięso. Takie mięso obsmaż na masełku. Następnie włóż do rondla i duś.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
3

W czasie duszenia podlewaj zalewą z wina. Obierz marchewkę, pokrój na większe kawałki, cebulę także .Pod koniec duszenia dodaj warzywa.

4

Gdy mięso lekko przestygnie pokrój w plastry. Podawaj wg uznania polane własnym sosem lub zrób sos z mąką. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych