Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Orientalna sałatka z krewetek tygrysich, mleka kokosowego, papryki, pieczarek, chilli z dodatkiem trawy cytrynowej.

Składniki

krewetek tygrysich
puszka mleka kokosowego (500 ml)
250 ml wody
papryki
duża cebula
pieczarek
małe papryczki chili
1 łyżka trawy cytrynowej
5 łyżka papryki ostrej
3 łyżka kolendry w proszku
1 łyżka cukru
sok z połowy limonki
kilka kropli sosu rybnego

Opis wykonania

W woku (lub na patelni) rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić do tego pokrojoną w kosteczkę paprykę, łyżkę trawy cytrynowej i drobno pokrojone papryczki chili. Wszystkie składniki zalewamy mlekiem kokosowym i wodą oraz wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i doprawiamy zupę kolendrą w proszku, cukrem, ostrą papryką, sokiem z limonki, a na koniec sosem rybnym.

Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie wrzucić krewetki razem z ogonkami i gotować 4 minuty (nie dłużej, aby nie stały się twarde). Dla zaostrzenia aromatu można dodać do zupy łyżkę pasty Tom-Yum. Podawać w miseczkach udekorowanych świeżą kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy