Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tajska zupa To-Yum

Opis wykonania

Orientalna sałatka z krewetek tygrysich, mleka kokosowego, papryki, pieczarek, chilli z dodatkiem trawy cytrynowej.

W woku (lub na patelni) rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić do tego pokrojoną w kosteczkę paprykę, łyżkę trawy cytrynowej i drobno pokrojone papryczki chili. Wszystkie składniki zalewamy mlekiem kokosowym i wodą oraz wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i doprawiamy zupę kolendrą w proszku, cukrem, ostrą papryką, sokiem z limonki, a na koniec sosem rybnym.



Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie wrzucić krewetki razem z ogonkami i gotować 4 minuty (nie dłużej, aby nie stały się twarde). Dla zaostrzenia aromatu można dodać do zupy łyżkę pasty Tom-Yum. Podawać w miseczkach udekorowanych świeżą kolendrą.