Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tarta orzechowa – wegańska, bezglutenowa, bez laktozy, fit

Tarta orzechowa – wegańska, bezglutenowa, bez laktozy, fit
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna i zdrowa tarta dla wielbicieli orzechowych smaków!

Składniki

1 szklanka migdały
1,5 szklanka suszone daktyle
5 łyżka masło orzechowe
1 łyżka olej kokosowy
1 łyżka kakao
3/4 szklanka kasza jaglana
50 ml syrop z agawy
0,5 szklanka nerkowce
1 łyżka sok z cytryny
1 szklanka orzechy ziemne lekko solone

Opis wykonania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle ( 0,5 szkl ) moczymy we wrzątku ok. 10 minut, odsączamy, dodajemy migdały, masło orzechowe ( 2 lyżki ), olej kokosowy i odrobinę wody ( spod daktyli ) – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładka masę, Wylepiamy foremkę do tarty ( boki również ), chłodzimy. MASA: Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy ok. 15 minut ( aż płyn wsiąknie ), zdejmujemy z palnika, przykrywamy i zostawiamy na ok. 10 minut Dodajemy nerkowce, masło orzechowe , syrop z agawy lub inne słodzidło i sok z cytryny – wszystko razem dokładnie bledujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. POLEWA: Namaczamy we wrzątku daktyle, odsączamy, a następnie blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym. Całość posypujemy podprażonymi wcześniej orzechami ziemnymi ( najlepiej lekko solonymi! ) Chłodzimy kilka godzin i zajadamy! Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych