Tarta orzechowa – wegańska, bezglutenowa, bez laktozy, fit
9 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Tarta orzechowa – wegańska, bezglutenowa, bez laktozy, fit
Tarta orzechowa – wegańska, bezglutenowa, bez laktozy, fit
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle ( 0,5 szkl ) moczymy we wrzątku ok. 10 minut, odsączamy, dodajemy migdały, masło orzechowe ( 2 lyżki ), olej kokosowy i odrobinę wody ( spod daktyli ) – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładka masę, Wylepiamy foremkę do tarty ( boki również ), chłodzimy. MASA: Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy ok. 15 minut ( aż płyn wsiąknie ), zdejmujemy z palnika, przykrywamy i zostawiamy na ok. 10 minut Dodajemy nerkowce, masło orzechowe , syrop z agawy lub inne słodzidło i sok z cytryny – wszystko razem dokładnie bledujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. POLEWA: Namaczamy we wrzątku daktyle, odsączamy, a następnie blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym. Całość posypujemy podprażonymi wcześniej orzechami ziemnymi ( najlepiej lekko solonymi! ) Chłodzimy kilka godzin i zajadamy! Smacznego!
Komentarze