Pasztet z marchwi, selera i brokułów o łagodnym smaku
4 porcje
Średnie
Składniki
Terrina warzywna
Terrina warzywna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Brokuły podzielić na małe różyczki, głąb obrać i drobno pokroić. Marchew i seler ułożyć obok siebie w perforowanym pojemniku i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Na koniec dodać brokuły i gotować na parze jeszcze 10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kostki warzywnej. Warzywa muszą być bardzo miękkie, aby zmiksowana masa miała jednolitą konsystencję. Odlać warzywa. Każde warzywo ucierać oddzielnie. Do każdego warzywa dodać 1 jajo, 2 żółtka, 50 ml śmietany i nieco gałki muszkatołowej. Jeszcze chwilę ucierać, dodać sól lub bulion w proszku. Formę do terriny wyłożyć przeźroczystą folią i natłuścić. Nakładać łyżką różnokolorowe warstwy pureé. Przykryć folią i nałożyć pokrywę. Napełnić ponownie zbiornik wodny. Terrinę ustawić na ruszcie i ugotować według przepisu. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C. Warzywa: 15 minut a następnie 10 minut. Terrina: 40 minut.
Komentarze