Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tradycyjne kotlety mielone

Opis wykonania

Dobrej jakości mięso nie potrzebuje dużej liczby składników, by wyśmienicie smakowało. Tradycyjne kotlety mielone to prosty i smaczny przepis na domowy obiad.

  1. Jak zrobić dobre kotlety mielone? Najpierw trzeba namoczyć bułkę w wodzie lub w mleku przez kilka minut, aż zmięknie. Można ten krok pominąć, zastępując je bułką tartą, którą dodaje się do mięsnej masy.

  2. Przepis na kotlety mielone jest prosty: mięso mielone należy zmielić wraz z cebulką oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułką tartą w maszynce z małymi oczkami.

  3. Następnie dodajemy przyprawy i jajko. Dokładnie mieszamy ręcznie, by wyszły nam puszyste kotlety mielone, miękkie i delikatne w smaku.

  4. Formujemy pulchne kotlety mielone w formie kulki lub podłużnego kotleta i albo obtaczamy w bułce tartej albo kładziemy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.

  5. Jak smażyć kotlety mielone? Najlepiej na rozgrzanej patelni teflonowej i na oleju słonecznikowym lub rzepakowym (mają wysoki stopień dymienia i nie ma ryzyka, że się przypali nam olej).

    Ile smażyć kotlety mielone? Jeśli są obtoczone w bułce, to smażymy na średnim ogniu do momentu, aż będą złote; jeśli nie mają panierki, to smażymy średnio 2–3 minuty z każdej strony.

    >> Sprawdź też: Jak zrobić chrupiącą panierkę?

  6. Podanie

    Kotlety mielone podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką – znakomicie pasuje tu marchewka z groszkiem albo buraczki na ciepło. Można je także podawać na zimno na kanapkę lub jako wkład do domowego burgera.

Bosch do kuchni