Tradycyjne kotlety mielone
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić dobre kotlety mielone? Najpierw trzeba namoczyć bułkę w wodzie lub w mleku przez kilka minut, aż zmięknie. Można ten krok pominąć, zastępując je bułką tartą, którą dodaje się do mięsnej masy.
Przepis na kotlety mielone jest prosty: mięso mielone należy zmielić wraz z cebulką oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułką tartą w maszynce z małymi oczkami.
Porada
Do moczenia bułki można wykorzystać mleko.
Następnie dodajemy przyprawy i jajko. Dokładnie mieszamy ręcznie, by wyszły nam puszyste kotlety mielone, miękkie i delikatne w smaku.
Formujemy pulchne kotlety mielone w formie kulki lub podłużnego kotleta i albo obtaczamy w bułce tartej albo kładziemy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.
Jak smażyć kotlety mielone? Najlepiej na rozgrzanej patelni teflonowej i na oleju słonecznikowym lub rzepakowym (mają wysoki stopień dymienia i nie ma ryzyka, że się przypali nam olej).
Ile smażyć kotlety mielone? Jeśli są obtoczone w bułce, to smażymy na średnim ogniu do momentu, aż będą złote; jeśli nie mają panierki, to smażymy średnio 2–3 minuty z każdej strony.
>> Sprawdź też: Jak zrobić chrupiącą panierkę?
Podanie
Kotlety mielone podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką – znakomicie pasuje tu marchewka z groszkiem albo buraczki na ciepło. Można je także podawać na zimno na kanapkę lub jako wkład do domowego burgera.
Komentarze