Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dobrej jakości mięso nie potrzebuje dużej liczby składników, by wyśmienicie smakowało. Tradycyjne kotlety mielone to prosty i smaczny przepis na domowy obiad.

Składniki

700 g szynka wieprzowa
2 szt. małe cebule
1 szt. jajko
1 szt. duża bułka pszenna
1 łyżka natka pietruszki
1 łyżeczka lubczyk
bułka tarta
do smaku sól i pieprz

Opis wykonania

Jak zrobić dobre kotlety mielone? Najpierw trzeba namoczyć bułkę w wodzie lub w mleku przez kilka minut, aż zmięknie. Można ten krok pominąć, zastępując je bułką tartą, którą dodaje się do mięsnej masy.

Przepis na kotlety mielone jest prosty: mięso mielone należy zmielić wraz z cebulką oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułką tartą w maszynce z małymi oczkami.

Porada

Równomiernie nagrzewanie pól na płycie indukcyjnej Bosch pozwoli Ci osiągnąć idealny stopień wysmażenia.

Bosh Logo
Bosh

Następnie dodajemy przyprawy i jajko. Dokładnie mieszamy ręcznie, by wyszły nam puszyste kotlety mielone, miękkie i delikatne w smaku.

Formujemy pulchne kotlety mielone w formie kulki lub podłużnego kotleta i albo obtaczamy w bułce tartej albo kładziemy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.

Jak smażyć kotlety mielone? Najlepiej na rozgrzanej patelni teflonowej i na oleju słonecznikowym lub rzepakowym (mają wysoki stopień dymienia i nie ma ryzyka, że się przypali nam olej).

Ile smażyć kotlety mielone? Jeśli są obtoczone w bułce, to smażymy na średnim ogniu do momentu, aż będą złote; jeśli nie mają panierki, to smażymy średnio 2–3 minuty z każdej strony.

>> Sprawdź też: Jak zrobić chrupiącą panierkę?

Podanie

Kotlety mielone podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką – znakomicie pasuje tu marchewka z groszkiem albo buraczki na ciepło. Można je także podawać na zimno na kanapkę lub jako wkład do domowego burgera.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Jak u mojej Babci
MiszelPiszel
Niedzielny pewniak obiadowy!
Radosław
Dla mnie najlepsze połączenie z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
Radosław
Polski klasyk
Radosław
Polecam przepis
Małgorzata
Niedzielny klasyczek, takie kotlety najlepiej smakują prosto z patelni. W towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i masłem czosnkowym oraz sałatą, smakują każdemu .
Marta
Ulubiony obiad mojego syna :)
Iza
Obiad, którzy lubi kazdy domownik
Iza
Tradycyjne i najpyszniejsze połączenie!