Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dobrej jakości mięso nie potrzebuje dużej liczby składników, by wyśmienicie smakowało. Tradycyjne kotlety mielone to prosty i smaczny przepis na domowy obiad.

Składniki

700 g szynka wieprzowa
2 szt. małe cebule
1 szt. jajko
1 szt. duża bułka pszenna
1 łyżka natka pietruszki
1 łyżeczka lubczyk
bułka tarta
do smaku sól i pieprz

Opis wykonania

Jak zrobić dobre kotlety mielone? Najpierw trzeba namoczyć bułkę w wodzie lub w mleku przez kilka minut, aż zmięknie. Można ten krok pominąć, zastępując je bułką tartą, którą dodaje się do mięsnej masy.

Przepis na kotlety mielone jest prosty: mięso mielone należy zmielić wraz z cebulką oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułką tartą w maszynce z małymi oczkami.

Porada

Równomiernie nagrzewanie pól na płycie indukcyjnej Bosch pozwoli Ci osiągnąć idealny stopień wysmażenia.



Bosh Logo
Bosh

Następnie dodajemy przyprawy i jajko. Dokładnie mieszamy ręcznie, by wyszły nam puszyste kotlety mielone, miękkie i delikatne w smaku.

Formujemy pulchne kotlety mielone w formie kulki lub podłużnego kotleta i albo obtaczamy w bułce tartej albo kładziemy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.

Jak smażyć kotlety mielone? Najlepiej na rozgrzanej patelni teflonowej i na oleju słonecznikowym lub rzepakowym (mają wysoki stopień dymienia i nie ma ryzyka, że się przypali nam olej).

Ile smażyć kotlety mielone? Jeśli są obtoczone w bułce, to smażymy na średnim ogniu do momentu, aż będą złote; jeśli nie mają panierki, to smażymy średnio 2–3 minuty z każdej strony.

>> Sprawdź też: Jak zrobić chrupiącą panierkę?

Podanie

Kotlety mielone podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką – znakomicie pasuje tu marchewka z groszkiem albo buraczki na ciepło. Można je także podawać na zimno na kanapkę lub jako wkład do domowego burgera.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Jak u mojej Babci
MiszelPiszel
Niedzielny pewniak obiadowy!
Radosław
Dla mnie najlepsze połączenie z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
Radosław
Polski klasyk
Radosław
Polecam przepis
Małgorzata
Niedzielny klasyczek, takie kotlety najlepiej smakują prosto z patelni. W towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i masłem czosnkowym oraz sałatą, smakują każdemu .
Marta
Ulubiony obiad mojego syna :)
Iza
Obiad, którzy lubi kazdy domownik
Iza
Tradycyjne i najpyszniejsze połączenie!
Toporkiewicz
pychaaa! idealne z kapusta zasmażaną i ziemniaczkami
Lalaxo
Proste,smaczne i szybkie w przygotowaniu. Mniam
Ewusia1222
Moje dzieci uwielbiają kotlety mielone :) Pyszny domowy smak
Rene
Rewelacyjny przepis! Kotlety wyszły soczyste w środku i idealnie przypieczone z zewnątrz. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Proste składniki, a efekt znakomity.
Marzenna
Moje zrobiłam mniejsze dla dzieci ponieważ je uwielbiają.Soczyste i mięciutkie kotleciki.
anlovi
Tradycyjny kotlet mielony, u mnie z sosem pieczarkowym.
Lalaxo
No uwielbiam takie mięsko
Lalaxo
Mamy tutaj kolejnego mięsnego fana! ;D
Bacardi
Pyszne na sobotni obiadek :)
zielone_obloczki
Tradycyjne kotlety mielone - polecam 😀
Aleksandra J
Klasyczny obiad ☺️