Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jeśli szukasz tradycyjnych przepisów w wersji bez mięsa, zdecydowanie ten przepis jest dla Ciebie. Przekonaj się, jak sprawnie można przygotować aromatyczne flaki z boczniaków, pełne finezji i smaku.

Składniki

500 g boczniaków
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 cebula
½ małego selera
oliwa z oliwek lub olej
2,5 l wody
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku

Opis wykonania

Boczniaki delikatnie oczyszczamy i rwiemy na małe części wzdłuż kapeluszy.

Marchew, korzeń pietruszki i seler trzemy za pomocą przystawki do robota kuchennego, na dużych oczkach.

Cebulę siekamy drobno.

Porada

Masz ochotę na surówkę z marchewki, ale przeraża Cię perspektywa jej przygotowania? Tarcze o różnych oczkach do tarcia warzyw w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobią to za Ciebie!

Bosh Logo
Bosh

Na rozgrzanej oliwie przesmażamy w wysokim garnku boczniaki, starte warzywa oraz przyprawy. Smażymy do lekkiego zarumienienia i zmięknięcia.

Zalewamy całość wodą, zmniejszamy moc płyty grzewczej i gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Doskonały pomysł! Boczniaki świetnie się sprawdzają w tej kompozycji :)