Wężymord w sosie musztardowo-śmietanowym
4 porcje
Średnie
Składniki
Wężymord w sosie musztardowo-śmietanowym
Wężymord w sosie musztardowo-śmietanowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ocet rozmieszać w litrze wody. Skorzonerę obrać pod bieżącą wodą, ponownie umyć i natychmiast włożyć do roztworu octu. Wyjąć poszczególne łodygi i pokroić na kawałki o długości 3 cm. Włożyć ponownie do roztworu octu, aby nie zmieniły koloru. Skorzonerę włożyć do perforowanego pojemnika i gotować na parze według przepisu. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać ziarna gorczycy, musztardę oraz bulion i odstawić na 5 minut. Dolać śmietanę z solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Dodać zagęszczacz do sosów. Do sosu dodać pokrojoną skorzonerę.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 10-15 minut.
Wskazówka: pasują do tego ziemniaki z wody i kiełbasa z rusztu.
Komentarze