Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wężymord w sosie musztardowo-śmietanowym

Wężymord w sosie musztardowo-śmietanowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czarny korzeń wężymordu w sosie z musztardy i śmietany. Sprytne danie, które można potraktować jako zdrowy fast-food.

Składniki

3 łyżka octu winnego
1 kg skorzonery
cebula
30 g masła
2 łyżka ziaren gorczycy
3 łyżka musztardy
125 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
1-2 łyżka jasnego zagęszczacza do sosów

Opis wykonania

Ocet rozmieszać w litrze wody. Skorzonerę obrać pod bieżącą wodą, ponownie umyć i natychmiast włożyć do roztworu octu. Wyjąć poszczególne łodygi i pokroić na kawałki o długości 3 cm. Włożyć ponownie do roztworu octu, aby nie zmieniły koloru. Skorzonerę włożyć do perforowanego pojemnika i gotować na parze według przepisu. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać ziarna gorczycy, musztardę oraz bulion i odstawić na 5 minut. Dolać śmietanę z solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Dodać zagęszczacz do sosów. Do sosu dodać pokrojoną skorzonerę.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 10-15 minut.

Wskazówka: pasują do tego ziemniaki z wody i kiełbasa z rusztu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych