Wigilijna kwaśna zupa z kaszy gryczanej
8 porcje
30 min
Łatwe
Odkąd pamiętam to Kwasówka zawsze gościła na naszym wigilijnym stole:) Kasza gryczana z kwasem, jajkiem i śmietaną to jedna z najbardziej znanych wigilijnych zup.
Składniki
3 l woda
1 l kwas z kiszonej kapusty
100 g kasza gryczana
1 szklanka śmietana 18 %
3 łyżka mąka
1 szt. jajko
1 szczypta sól
Wigilijna kwaśna zupa z kaszy gryczanej
Wigilijna kwaśna zupa z kaszy gryczanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietanę, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Moja rada :Kwasówkę można podawać z pieczywem i z ziemniakami gotowanymi.
Komentarze