Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wigilijna kwaśna zupa z kaszy gryczanej

Wigilijna kwaśna zupa z kaszy gryczanej
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Odkąd pamiętam to Kwasówka zawsze gościła na naszym wigilijnym stole:) Kasza gryczana z kwasem, jajkiem i śmietaną to jedna z najbardziej znanych wigilijnych zup.

Składniki

3 l woda
1 l kwas z kiszonej kapusty
100 g kasza gryczana
1 szklanka śmietana 18 %
3 łyżka mąka
1 szt. jajko
1 szczypta sól

Opis wykonania

Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietanę, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Moja rada :Kwasówkę można podawać z pieczywem i z ziemniakami gotowanymi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych