Wiosenne roladki z kurczaka z soczystą sałatką
 
                                            4 porcje
40 min
Średnie
                    Roladki z piersi kurczaka nadziane awokado, rukolą i zielonymi oliwkami, ugotowane na parze i podane z soczystą sałatką na bazie portulaki zimowej. 
                
                Składniki
1 szt. podwójna pierś z kurczaka
                                                            1 szt. dojrzałe awokado
                                                            1 garść rukola
                                                            10 szt. zielone oliwki bez pestek
                                                            1 szt. duży ząbek czosnku
                                                            150 g portulaka zimowa
                                                            1 szt. czerwona papryka
                                                            5 szt. seler naciowy (łodyga)
                                                            5 szt. małe zielone pomidory
                                                            pół szklanka kiełki rzodkiewki
                                                            3 łyżka olej lniany
                                                            3 łyżka sok z cytryny
                                                            4 szczypta różowa sól himalajska
                                                            1 szczypta świeżo zmielony kolorowy pieprz
                                                    Wiosenne roladki z kurczaka z soczystą sałatką
Wiosenne roladki z kurczaka z soczystą sałatką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, tak aby uzyskać 4 płaty. Ubijamy je tłuczkiem, tak aby rozbić mięso i uzyskać jak największą powierzchnię, ale jednocześnie niezbyt mocno, aby nie zrobić dziur. Delikatnie je solimy z każdej strony
Oliwki, rukolę i awokado miksujemy w rozdrabniaczu, ale nie na gładką masę, tylko tak, żeby delikatnie zachować strukturę poszczególnych składników. Uzyskane w ten sposób nadzienie doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i solą.
Farsz dzielimy na 4 części i każdą nakładamy na jeden płat mięsa, zawijamy jak zrazy, owijamy w folię spożywczą do gotowania, aby się nie rozpadły i gotujemy na parze 25 minut. 
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Myjemy warzywa, wrzucamy portulakę do miski, dodajemy pokrojone w plasterki seler naciowy i pomidory oraz pokrojoną na paseczki paprykę. Polewamy wszystko sosem zrobiony z wymieszanego oleju lnianego, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Nakładamy po roladce i porcji sałatki na talerze, posypujemy dania kiełkami rzodkiewki i gotowe.
Życzę smacznego. 
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze