Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wołowina marynowana w stylu tajskim, duszona w mleku kokosowym

Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wołowina pysznie wzbogacona smakami Tajlandii, smażona na oleju kokosowym i dochodząca w jego mleku.

Składniki

2 łyżka Musztarda Dijon
1 łyżka Curry zielone
1 łyżka Imbir świeży
1 łyżka Sos sojowy
2 łyżka Miód
2 szt. Limonka
5 szt. Liście Kaffir
0.5 łyżeczka Kolendra suszona
1 szczypta Chilli
4 szt. Czosnek (ząbki)
2 łyżka Olej kokosowy
500 ml Mleko kokosowe
1 łyżeczka Sól
1 szczypta Pieprz cytrynowy
100 g Makaron sojowy

Opis wykonania

Wołowinę, ja użyłam rozbratel, należy dzień-dwa wcześniej zamarynować. Najpierw pokroiłam mięso w grube paski. Składniki, których użyłam do marynaty na ok 0,5kg mięsa: 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżkę zielonego curry, świeży imbir- ok łyżkę, łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę miodu albo cukru trzcinowego, sok z 2 limonek, liście kaffir- 5 sztuk, szczyptę chilli, ok pół łyżeczki suszonej kolendry i oczywiście 4 sprasowane ząbki czosnku. wszystko wymieszałam, ukryłam w lodówce i czekałam 2 dni. Na patelni mocno rozgrzać olej kokosowy, wrzucić mięso, porządnie zarumienić. Gdy tak się stanie wlać mleko kokosowe, ok 400ml. Na małym ogniu dusić mięsko pod przykryciem minimum 40 minut, w razie zbyt szybkiej redukcji dolewać mleka. Przyprawy, które uczestniczyły w marynacie powinny wystarczyć, lecz jednak gdyby nie, można część z nich powtórnie użyć, wedle uznania i obowiązkowo pod koniec procesu, prawie gotową potrawę posolić i dodać pieprz cytrynowy. Ja musiałam dodać soku z limonki i miodu. Dla efektu końcowego można użyć makaron sojowy lub ryżowy, na którym ułożymy mięsko.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wołowina przepyszna!
Radosław
Dodałem własną wariancję warzywną aby nieco urozmaicić potrawę :)