Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wołowina marynowana w stylu tajskim, duszona w mleku kokosowym

Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wołowina pysznie wzbogacona smakami Tajlandii, smażona na oleju kokosowym i dochodząca w jego mleku.

Składniki

2 łyżka Musztarda Dijon
1 łyżka Curry zielone
1 łyżka Imbir świeży
1 łyżka Sos sojowy
2 łyżka Miód
2 szt. Limonka
5 szt. Liście Kaffir
0.5 łyżeczka Kolendra suszona
1 szczypta Chilli
4 szt. Czosnek (ząbki)
2 łyżka Olej kokosowy
500 ml Mleko kokosowe
1 łyżeczka Sól
1 szczypta Pieprz cytrynowy
100 g Makaron sojowy

Opis wykonania

Wołowinę, ja użyłam rozbratel, należy dzień-dwa wcześniej zamarynować. Najpierw pokroiłam mięso w grube paski. Składniki, których użyłam do marynaty na ok 0,5kg mięsa: 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżkę zielonego curry, świeży imbir- ok łyżkę, łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę miodu albo cukru trzcinowego, sok z 2 limonek, liście kaffir- 5 sztuk, szczyptę chilli, ok pół łyżeczki suszonej kolendry i oczywiście 4 sprasowane ząbki czosnku. wszystko wymieszałam, ukryłam w lodówce i czekałam 2 dni. Na patelni mocno rozgrzać olej kokosowy, wrzucić mięso, porządnie zarumienić. Gdy tak się stanie wlać mleko kokosowe, ok 400ml. Na małym ogniu dusić mięsko pod przykryciem minimum 40 minut, w razie zbyt szybkiej redukcji dolewać mleka. Przyprawy, które uczestniczyły w marynacie powinny wystarczyć, lecz jednak gdyby nie, można część z nich powtórnie użyć, wedle uznania i obowiązkowo pod koniec procesu, prawie gotową potrawę posolić i dodać pieprz cytrynowy. Ja musiałam dodać soku z limonki i miodu. Dla efektu końcowego można użyć makaron sojowy lub ryżowy, na którym ułożymy mięsko.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wołowina przepyszna!
Radosław
Dodałem własną wariancję warzywną aby nieco urozmaicić potrawę :)