Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wołowina pieczona w jarzynach i ziołach

Wołowina pieczona w jarzynach i ziołach
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Szukasz pomysłu na wykwintny obiad lub kolację? Wypróbuj wołowinę pieczoną w jarzynach i ziołach!

Składniki

800 g rostbefu

Marynata:
5 łyżek musztardy
2 łyżki tymianku
2 łyżki czerwonego wina
3 łyżki oliwy
2 łyżki pieprzu młotkowanego
1 łyżka pieprzu czerwonego
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
Pęczek rozmarynu
3 pęczki włoszczyzny

Opis wykonania

Włoszczyznę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Rostbef oczyszczamy z błon i obsmażamy z jednej strony na rumiany kolor, następnie schładzamy.
 

Na stole układamy folię aluminiową. Na folii układamy mięso dokładnie obtoczone w marynacie ziołowo-warzywnej. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy na 24–48 h do lodówki.
 

Porada

Aby pozbyć się intensywnego zapachu mięsa lub sera z lodówki, wystarczy na jedną noc włożyć do niej koskę węgla w tetrowym ręczniku kuchennym.

Bosh Logo
Bosh

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250°C i pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy tak, żeby w środku temperatura wynosiła 54°C (mięso będzie różowe) – aby osiągnąć zalecaną temperaturę zastosuj PerfectRoast.
 

Podajemy na zimno lub gorąco, pokrojony w cienkie plastry.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy