Wołowina pieczona w jarzynach i ziołach
4 porcje
45 min
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Wołowina pieczona w jarzynach i ziołach
Wołowina pieczona w jarzynach i ziołach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Włoszczyznę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Rostbef oczyszczamy z błon i obsmażamy z jednej strony na rumiany kolor, następnie schładzamy.
Na stole układamy folię aluminiową. Na folii układamy mięso dokładnie obtoczone w marynacie ziołowo-warzywnej. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy na 24–48 h do lodówki.
Porada
Aby pozbyć się intensywnego zapachu mięsa lub sera z lodówki, wystarczy na jedną noc włożyć do niej koskę węgla w tetrowym ręczniku kuchennym.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250°C i pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy tak, żeby w środku temperatura wynosiła 54°C (mięso będzie różowe) – aby osiągnąć zalecaną temperaturę zastosuj PerfectRoast.
Podajemy na zimno lub gorąco, pokrojony w cienkie plastry.
Komentarze