Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wołowina pieczona w jarzynach i ziołach

Wołowina pieczona w jarzynach i ziołach
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Szukasz pomysłu na wykwintny obiad lub kolację? Wypróbuj wołowinę pieczoną w jarzynach i ziołach!

Składniki

800 g rostbefu

Marynata:
5 łyżek musztardy
2 łyżki tymianku
2 łyżki czerwonego wina
3 łyżki oliwy
2 łyżki pieprzu młotkowanego
1 łyżka pieprzu czerwonego
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
Pęczek rozmarynu
3 pęczki włoszczyzny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
469.8 kcal
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
22.7 g
Błonnik
47.7 g
Białko
9.4 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

1

Włoszczyznę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Rostbef oczyszczamy z błon i obsmażamy z jednej strony na rumiany kolor, następnie schładzamy.
 

2

Na stole układamy folię aluminiową. Na folii układamy mięso dokładnie obtoczone w marynacie ziołowo-warzywnej. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy na 24–48 h do lodówki.
 

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.



Bosh Logo
Bosh
3

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250°C i pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy tak, żeby w środku temperatura wynosiła 54°C (mięso będzie różowe) – aby osiągnąć zalecaną temperaturę zastosuj PerfectRoast.
 

4

Podajemy na zimno lub gorąco, pokrojony w cienkie plastry.
 

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych