Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Wołowina po burgundzku to aromatyczne mięso wołowe przyrządzane w czerwonym winie. Stanowi klasykę kuchni francuskiej i idealnie nadaje się na przyjęcia. Jest eleganckie, smaczne, a w dodatku można przygotować je dużo wcześniej przed przybyciem gości.

Składniki

1,2–1,4 kg wołowiny (pręga, karczek lub rozbratel)
500 ml czerwonego wina
500 ml bulionu wołowego
2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
6 łyżka masła klarowanego
6–8 plaster boczku
4 łodyga tymianku
4 szt. liści laurowych
3 ząbki czosnku
5 szt. szlotek (średnich)
4 szt. marchewki
2 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanka mąki
do smaku sól i pieprz
Przygotowanie pieczarek:
2 łyżka masła
400 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
do smaku sól

Opis wykonania

Około 2 godziny przed gotowaniem umyte i osuszone kawałki wołowiny dopraw solą i pieprzem, pozostaw pod przykryciem dla osiągnięcia temperatury pokojowej.

W garnku żeliwnym rozgrzanym na średniej mocy płyty grzewczej rozpuść 2 łyżki masła klarowanego, dodaj paski boczku i smaż przez około 6–7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą całkowicie wytopione i lekko chrupiące.  Przełóż je na bok, pozostawiając w garnku żeliwnymi tłuszcz.

Na rozgrzany tłuszcz dodawaj partiami kawałki wołowiny, smaż je do zarumienienia z każdej strony, zdejmuj do misy i obsmażaj kolejną partię.

Po zakończeniu smażenia wołowiny dodaj do grania 2 łyżki masła oraz czosnek, marchewkę, cebulę szalotkę lub perłową, tymianek i liście laurowe. Smaż przez 6-7 minut, aż cebula się zeszkli.

Z powrotem dodaj do garnka wołowinę oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj, posyp mąką, znowu dokładnie wymieszaj. Wlej czerwone wino i bulion wołowy, tak aby mięso było ledwo przykryte. Doprowadzić do wrzenia, przykryj pokrywką i piecz przez 1 godzinę 30 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki, dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem i smaż przez około 10 minut, aż grzyby się lekko zrumienią.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Wyjmij wołowinę z piekarnika i wymieszaj z grzybami. Włóż garnek z powrotem do pieca na kolejne 30 minut. 

Wyjmij wołowinę po burgundzku z piekarnika, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych