Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wołowina po burgundzku

Opis wykonania

Wołowina po burgundzku to aromatyczne mięso wołowe przyrządzane w czerwonym winie. Stanowi klasykę kuchni francuskiej i idealnie nadaje się na przyjęcia. Jest eleganckie, smaczne, a w dodatku można przygotować je dużo wcześniej przed przybyciem gości.

Wołowina po burgundzku - krok 1

Około 2 godziny przed gotowaniem umyte i osuszone kawałki wołowiny dopraw solą i pieprzem, pozostaw pod przykryciem dla osiągnięcia temperatury pokojowej.

W garnku żeliwnym rozgrzanym na średniej mocy płyty grzewczej rozpuść 2 łyżki masła klarowanego, dodaj paski boczku i smaż przez około 6–7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą całkowicie wytopione i lekko chrupiące.  Przełóż je na bok, pozostawiając w garnku żeliwnymi tłuszcz.

Na rozgrzany tłuszcz dodawaj partiami kawałki wołowiny, smaż je do zarumienienia z każdej strony, zdejmuj do misy i obsmażaj kolejną partię.

Wołowina po burgundzku - krok 2

Po zakończeniu smażenia wołowiny dodaj do grania 2 łyżki masła oraz czosnek, marchewkę, cebulę szalotkę lub perłową, tymianek i liście laurowe. Smaż przez 6-7 minut, aż cebula się zeszkli.

Z powrotem dodaj do garnka wołowinę oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj, posyp mąką, znowu dokładnie wymieszaj. Wlej czerwone wino i bulion wołowy, tak aby mięso było ledwo przykryte. Doprowadzić do wrzenia, przykryj pokrywką i piecz przez 1 godzinę 30 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki, dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem i smaż przez około 10 minut, aż grzyby się lekko zrumienią.

Wołowina po burgundzku - krok 3

Wyjmij wołowinę z piekarnika i wymieszaj z grzybami. Włóż garnek z powrotem do pieca na kolejne 30 minut. 

Wyjmij wołowinę po burgundzku z piekarnika, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Bosch do kuchni