Wołowina po burgundzku
8 porcje
180 min
Średnie
Składniki
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Około 2 godziny przed gotowaniem umyte i osuszone kawałki wołowiny dopraw solą i pieprzem, pozostaw pod przykryciem dla osiągnięcia temperatury pokojowej.
W garnku żeliwnym rozgrzanym na średniej mocy płyty grzewczej rozpuść 2 łyżki masła klarowanego, dodaj paski boczku i smaż przez około 6–7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą całkowicie wytopione i lekko chrupiące. Przełóż je na bok, pozostawiając w garnku żeliwnymi tłuszcz.
Na rozgrzany tłuszcz dodawaj partiami kawałki wołowiny, smaż je do zarumienienia z każdej strony, zdejmuj do misy i obsmażaj kolejną partię.
Po zakończeniu smażenia wołowiny dodaj do grania 2 łyżki masła oraz czosnek, marchewkę, cebulę szalotkę lub perłową, tymianek i liście laurowe. Smaż przez 6-7 minut, aż cebula się zeszkli.
Z powrotem dodaj do garnka wołowinę oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj, posyp mąką, znowu dokładnie wymieszaj. Wlej czerwone wino i bulion wołowy, tak aby mięso było ledwo przykryte. Doprowadzić do wrzenia, przykryj pokrywką i piecz przez 1 godzinę 30 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki, dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem i smaż przez około 10 minut, aż grzyby się lekko zrumienią.
Porada
Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.
Wyjmij wołowinę z piekarnika i wymieszaj z grzybami. Włóż garnek z powrotem do pieca na kolejne 30 minut.
Wyjmij wołowinę po burgundzku z piekarnika, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze