Zapiekane muszle z cukinią , papryką i mozzarellą.
![Zapiekane muszle z cukinią , papryką i mozzarellą.](https://akademiasmaku.pl/storage/4860/conversions/zapiekane-muszle-z-cukinia-papryka-i-mozzarella-1923-single.webp)
3 porcje
40 min
Łatwe
1 (Ilość ocen: 1)
Wyjątkowo smaczna przekąska , lekko chrupiąca z delikatną nutą wędzonego boczku.
Składniki
400 g makaron duże muszle
1 szt. cukinia
2 szt. papryka (dwa kolory)
10 dkg boczek wędzony
1 szt. cebula
4 łyżka bułka tarta
15 dkg ser Mozzarella tarty
1 szklanka bulion warzywny
2 łyżka posiakana natka pietruszki
sól
pieprz
3 łyżka olej
Zapiekane muszle z cukinią , papryką i mozzarellą.
Zapiekane muszle z cukinią , papryką i mozzarellą.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię oraz papryki kroimy w drobna kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę ,przesmażamy na oleju. Cebule obieramy i siekamy wrzucamy do boczku. Chwilę smażymy ,aż zrobi się szklista. Dokładamy cukinię , paprykę , po chwili bułkę tartą. Dusimy na średnim ogniu około 10 min , doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , przelewamy zimną wodą, Muszle napełniamy farszem , układamy w naczyniu do zapiekania .posypujemy serem i podlewamy bulionem. Pieczemy około 15-20min w temp. 200 stopni. Posypujemy natką. Smacznego.
Komentarze