Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn

6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn
Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Bataty obieramy, kroimy najpierw na pół, potem na cienkie plastry i smarujemy oliwą.
Pieczemy w piekarniku przez 10 min w temperaturze 200 stopni.
Bulwę selera myjemy i obieramy cienko, nać kroimy na kawałki 5 cm.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na 2 części.

Por myjemy i kroimy w krążki 1 cm.
Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe części.
Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym razem z podpieczonymi batatami.
Porada
Chcesz, żeby zielone warzywa pozostały intensywnie kolorowe nawet po gotowaniu? Dodaj do wrzącej wody łyżeczkę cukru, a nie stracą barwy.


Polewamy sosem:
- Sok z pomarańczy 50 ml
- 2 łyżki miodu
- ól, pieprz do smaku
- 50 ml oliwy
- Siekany tymianek
- 1 łyżka mięty

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
Posypujemy pokruszonym kozim serem i pieczemy jeszcze 5 minut.
Podajemy prosto z pieca, polane odrobiną masła i posypane miętą.
Komentarze