Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn

Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Wiosną naprawdę warto poświęcić czas na gotowanie. Bogactwo świeżych składników to to dokładnie to, czego potrzebujemy po zimie. Wypróbuj zapiekankę z batatów i młodych jarzyn.

Składniki

2 kg batatów
200 g sera koziego chevre chaud
2 pęczki młodej włoszczyzny (seler, por, marchew, pietruszka)
1 pęczek szparagów
2 łyżki masła - do polania zapiekanki
Mięta - do posypania

Sos:
½ pęczka posiekanego tymianku
50 ml oliwy
Sól, pieprz
2 łyżki miodu
50 ml soku z pomarańczy
1 łyżka mięty

Opis wykonania

1

Bataty obieramy, kroimy najpierw na pół, potem na cienkie plastry i smarujemy oliwą.

Pieczemy w piekarniku przez 10 min w temperaturze 200 stopni.

Bulwę selera myjemy i obieramy cienko, nać kroimy na kawałki 5 cm.

Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na 2 części.

2

Por myjemy i kroimy w krążki 1 cm.

Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe części.

Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym razem z podpieczonymi batatami.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Polewamy sosem:

  • Sok z pomarańczy 50 ml
  • 2 łyżki miodu
  • ól, pieprz do smaku
  • 50 ml oliwy
  • Siekany tymianek
  • 1 łyżka mięty
4

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.

Posypujemy pokruszonym kozim serem i pieczemy jeszcze 5 minut.

Podajemy prosto z pieca, polane odrobiną masła i posypane miętą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo smaczne, polecam każdemu :D !