Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn

Opis wykonania

Wiosną naprawdę warto poświęcić czas na gotowanie. Bogactwo świeżych składników to to dokładnie to, czego potrzebujemy po zimie. Wypróbuj zapiekankę z batatów i młodych jarzyn.

Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn  - krok 1

Bataty obieramy, kroimy najpierw na pół, potem na cienkie plastry i smarujemy oliwą.

Pieczemy w piekarniku przez 10 min w temperaturze.

Bulwę selera myjemy i obieramy cienko, nać kroimy na kawałki 5 cm

Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na 2 części.

Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn  - krok 2

Por myjemy i kroimy w krążki 1 cm.

Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe części.

Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym razem z podpieczonymi batatami.

Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn  - krok 3

Polewamy sosem:

  • Sok z pomarańczy 50 ml
  • 2 łyżki miodu
  • ól, pieprz do smaku
  • 50 ml oliwy
  • Siekany tymianek
  • 1 łyżka mięty
Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn  - krok 4

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 przez 15 minut.

Posypujemy pokruszonym kozim serem i pieczemy jeszcze 5 minut.

Podajemy prosto z pieca, polane odrobiną masła i posypane miętą.