Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn
![Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn](https://akademiasmaku.pl/storage/7305/conversions/zapiekanka-z-batatow-i-mlodych-jarzyn-4473-single.webp)
6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn
Zapiekanka z batatów i młodych jarzyn
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8548/conversions/4iL8eOuBlIVcrM-thumb.webp)
Bataty obieramy, kroimy najpierw na pół, potem na cienkie plastry i smarujemy oliwą.
Pieczemy w piekarniku przez 10 min w temperaturze 200 stopni.
Bulwę selera myjemy i obieramy cienko, nać kroimy na kawałki 5 cm.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na 2 części.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8549/conversions/3lWDK4DWTwLyx2-thumb.webp)
Por myjemy i kroimy w krążki 1 cm.
Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe części.
Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym razem z podpieczonymi batatami.
Porada
Chcesz, żeby zielone warzywa pozostały intensywnie kolorowe nawet po gotowaniu? Dodaj do wrzącej wody łyżeczkę cukru, a nie stracą barwy.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8550/conversions/qGoRi1oc5MdyLQ-thumb.webp)
Polewamy sosem:
- Sok z pomarańczy 50 ml
- 2 łyżki miodu
- ól, pieprz do smaku
- 50 ml oliwy
- Siekany tymianek
- 1 łyżka mięty
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8551/conversions/UWz2yaJzMKJc3I-thumb.webp)
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
Posypujemy pokruszonym kozim serem i pieczemy jeszcze 5 minut.
Podajemy prosto z pieca, polane odrobiną masła i posypane miętą.
Komentarze