


Wiosną naprawdę warto poświęcić czas na gotowanie. Bogactwo świeżych składników to to dokładnie to, czego potrzebujemy po zimie. Wypróbuj zapiekankę z batatów i młodych jarzyn.
Bataty obieramy, kroimy najpierw na pół, potem na cienkie plastry i smarujemy oliwą.
Pieczemy w piekarniku przez 10 min w temperaturze 200 stopni.
Bulwę selera myjemy i obieramy cienko, nać kroimy na kawałki 5 cm.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na 2 części.
Por myjemy i kroimy w krążki 1 cm.
Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe części.
Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym razem z podpieczonymi batatami.
Polewamy sosem:
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
Posypujemy pokruszonym kozim serem i pieczemy jeszcze 5 minut.
Podajemy prosto z pieca, polane odrobiną masła i posypane miętą.