Zapiekanka z makaronu szpinakowego z brokułem i filetem z indyka
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pełna warzyw zapiekanka z filetem z indyka,pachnąca świeżą bazylią, czosnkiem i ziołami. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.
Składniki
200 g makaron szpinakowy
brokuł
200 g ser feta
150 g ser gouda
350 g filet z indyka
czerwona papryka1
papryczka chili
cebula
czosnek ząbki
suszone pomidory
listki bazylii
1 łyżeczka zioła prowansalskie
pieprz
1/2 łyżeczka przyprawa do drobiu
3 łyżka olej
sól
3 łyżka jogurt grecki
czosnek ząbki
3 łyżka majonez
1 łyżka maggi
pieprz
Zapiekanka z makaronu szpinakowego z brokułem i filetem z indyka
Zapiekanka z makaronu szpinakowego z brokułem i filetem z indyka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso z indyka umyć i pokroić w kostkę. Czosnek, suszone pomidory i papryczkę chili bez pestek bardzo drobno posiekać. Cebule pokroić w piórka,a paprykę w kostkę, dodać przyprawę do drobiu i podsmażać wszystko przez ok. 7 min na 2 łyżkach oleju.
Zagotować wodę, dodać sól. Do wrzątku wrzucić pokrojony w różyczki brokuł i gotować 3 min od zagotowania. Następnie brokuł odcedzić i zalać zimną wodą, aby przestał się gotować.
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ser gouda zetrzeć na tarce , a fetę pokroić w kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałą łyżka oleju. Na dno naczynia wyłożyć makaron z połową sera gouda posypać pieprzem i ziołami, na makaron wyłożyć podsmażonego indyka z papryką i cebulą. Na wierzch wyłożyć brokuły, a pomiędzy różyczkami ułożyć fetę i znów posypać wszystko ziołami. Całość posypać pozostałym serem gouda.
Zapiekankę piec w 180 st, bez termoobiegu przez 30 min.
Sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z majonezem i maggi, dodać pieprz i czosnek. (3 ząbki) Zapiekankę podawać z sosem. Smacznego!
Komentarze