Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka z makaronu szpinakowego z brokułem i filetem z indyka

Opis wykonania

Pełna warzyw zapiekanka z filetem z indyka,pachnąca świeżą bazylią, czosnkiem i ziołami. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.

Mięso z indyka umyć i pokroić w kostkę. Czosnek, suszone pomidory i papryczkę chili bez pestek bardzo drobno posiekać. Cebule pokroić w piórka,a paprykę w kostkę, dodać przyprawę do drobiu i podsmażać wszystko przez ok. 7 min na 2 łyżkach oleju. Zagotować wodę, dodać sól. Do wrzątku wrzucić pokrojony w różyczki brokuł i gotować 3 min od zagotowania. Następnie brokuł odcedzić i zalać zimną wodą, aby przestał się gotować. Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ser gouda zetrzeć na tarce , a fetę pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałą łyżka oleju. Na dno naczynia wyłożyć makaron z połową sera gouda posypać pieprzem i ziołami, na makaron wyłożyć podsmażonego indyka z papryką i cebulą. Na wierzch wyłożyć brokuły, a pomiędzy różyczkami ułożyć fetę i znów posypać wszystko ziołami. Całość posypać pozostałym serem gouda. Zapiekankę piec w 180 st, bez termoobiegu przez 30 min. Sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z majonezem i maggi, dodać pieprz i czosnek. (3 ząbki) Zapiekankę podawać z sosem. Smacznego!

Bosch do kuchni