Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zapiekanka z makaronu szpinakowego z brokułem i filetem z indyka

Zapiekanka z  makaronu szpinakowego  z brokułem i filetem z indyka
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełna warzyw zapiekanka z filetem z indyka,pachnąca świeżą bazylią, czosnkiem i ziołami. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.

Składniki

200 g makaron szpinakowy
brokuł
200 g ser feta
150 g ser gouda
350 g filet z indyka
czerwona papryka1
papryczka chili
cebula
czosnek ząbki
suszone pomidory
listki bazylii
1 łyżeczka zioła prowansalskie
pieprz
1/2 łyżeczka przyprawa do drobiu
3 łyżka olej
sól
3 łyżka jogurt grecki
czosnek ząbki
3 łyżka majonez
1 łyżka maggi
pieprz

Opis wykonania

Mięso z indyka umyć i pokroić w kostkę. Czosnek, suszone pomidory i papryczkę chili bez pestek bardzo drobno posiekać. Cebule pokroić w piórka,a paprykę w kostkę, dodać przyprawę do drobiu i podsmażać wszystko przez ok. 7 min na 2 łyżkach oleju. Zagotować wodę, dodać sól. Do wrzątku wrzucić pokrojony w różyczki brokuł i gotować 3 min od zagotowania. Następnie brokuł odcedzić i zalać zimną wodą, aby przestał się gotować. Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ser gouda zetrzeć na tarce , a fetę pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałą łyżka oleju. Na dno naczynia wyłożyć makaron z połową sera gouda posypać pieprzem i ziołami, na makaron wyłożyć podsmażonego indyka z papryką i cebulą. Na wierzch wyłożyć brokuły, a pomiędzy różyczkami ułożyć fetę i znów posypać wszystko ziołami. Całość posypać pozostałym serem gouda. Zapiekankę piec w 180 st, bez termoobiegu przez 30 min. Sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z majonezem i maggi, dodać pieprz i czosnek. (3 ząbki) Zapiekankę podawać z sosem. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Zapiekanka pyszna. Ale makaron użyłam zwykły :)
Marta
Szybkie, smaczne danie. Bardzo dobrze smakuje połączenie brokuł, feta, gouda :)
Radosław
Bardzo smaczna potrawa. Myślę że z przepisu skorzystam jeszcze nie raz