Ziemniaczano-porowy chłodnik po francusku
3 porcje
30 min
Łatwe
Tradycyjnie serwuje się ją na zimno, ale myślę, że na ciepło smakowałaby równie dobrze;-) Zupy podawane na zimno przyjemnie chłodzą w upalne dni.
Składniki
1-2 szt. por - biała część
30 dkg ziemniaki
1 łyżka masło
1 l bulion drobiowy lub warzywny
1 szt. bouquet garni
1 szczypta sól
1 szczypta biały pieprz
1-2 łyżka śmietana 18% tł.
10 dkg łosoś wędzony
1 garść szczypiorek
Ziemniaczano-porowy chłodnik po francusku
Ziemniaczano-porowy chłodnik po francusku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pory pokroić w cienkie póltalarki. Rozgrzać w rondlu masło i udusić pory, lekko posolić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do uduszonych porów włożyć ziemniaki, poddusić, podlać bulionem. Wrzucić związany bouquet garni Ugotować do miękkości. Wszystko zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę do zabielenia. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem i łososiem.
Komentarze