


Złota zupa marchwiowa to danie zachwycające wieloma przenikającymi się smakami, gdzie każdy kolejny kęs może przynieść miłe zaskoczenie. Słodycz marchewki zostaje przełamana pikantnymi dodatkami - chili i imbirem oraz łagodnym i aromatycznym mlekiem kokosowym.
Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, chili oraz imbir – smaż 2–3 minuty.
Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki, następnie dodaj do pozostałych składników. Dopraw kurkumą. Całość smaż na płycie grzewczej jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj przez około 15–20 minut, aż marchew będzie miękka.
Na koniec dodaj sok z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem o gładkiej konsystencji.