ZUPA DYNIOWA
4 porcje
60 min
Łatwe
Zupa dyniowa kremowa, lekko pikantna – to nasz hit ostatnich tygodni. Bardzo szybka w wykonaniu. Czyli taka jak lubimy.
Składniki
500 g dynia
250 g ziemniak
500 ml woda
1 szt. cebula
2 szt. czosnek ząbek
1 szt. imbir ( kawałek 1 cm )
1-2 szczypta sól
1-2 szczypta biały pieprz
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczka kurkuma
1 łyżka masło
ZUPA DYNIOWA
ZUPA DYNIOWA
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na początek należy drobno posiekać cebulkę, czosnek oraz imbir. Dynię oraz ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę – im mniejsza kostka, tym krótszy czas gotowania naszej zupy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy curry oraz kurkumę. Podgrzewamy chwilę przyprawy, a następnie dodajemy imbir, cebulę oraz czosnek. Podsmażamy całość, pilnując aby cebula się zeszkliła, a czosnek nie spalił. następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Znowu całość przez chwilę podsmażamy. Po chwili wlewamy przygotowaną wodę . Teraz czas na zmniejszenie ognia, przykrycie zupy i chwilę oczekiwania. Kiedy tylko dynia i ziemniaki będą miękkie miksujemy całość na gładką zupę. Doprawiamy całość solą i białym pieprzem i gotujemy jeszcze chwilkę.
Możemy podawać tak przygotowaną zupę z dodatkiem kluseczek, lub grzanek.
Komentarze