Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa dyniowa kremowa, lekko pikantna – to nasz hit ostatnich tygodni. Bardzo szybka w wykonaniu. Czyli taka jak lubimy.

Składniki

500 g dynia
250 g ziemniak
500 ml woda
1 szt. cebula
2 szt. czosnek ząbek
1 szt. imbir ( kawałek 1 cm )
1-2 szczypta sól
1-2 szczypta biały pieprz
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczka kurkuma
1 łyżka masło

Opis wykonania

Na początek należy drobno posiekać cebulkę, czosnek oraz imbir. Dynię oraz ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę – im mniejsza kostka, tym krótszy czas gotowania naszej zupy. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy curry oraz kurkumę. Podgrzewamy chwilę przyprawy, a następnie dodajemy imbir, cebulę oraz czosnek. Podsmażamy całość, pilnując aby cebula się zeszkliła, a czosnek nie spalił. następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Znowu całość przez chwilę podsmażamy. Po chwili wlewamy przygotowaną wodę . Teraz czas na zmniejszenie ognia, przykrycie zupy i chwilę oczekiwania. Kiedy tylko dynia i ziemniaki będą miękkie miksujemy całość na gładką zupę. Doprawiamy całość solą i białym pieprzem i gotujemy jeszcze chwilkę. Możemy podawać tak przygotowaną zupę z dodatkiem kluseczek, lub grzanek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super propozycja sezonowa