Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

ZUPA DYNIOWA

Opis wykonania

Zupa dyniowa kremowa, lekko pikantna – to nasz hit ostatnich tygodni. Bardzo szybka w wykonaniu. Czyli taka jak lubimy.

Na początek należy drobno posiekać cebulkę, czosnek oraz imbir. Dynię oraz ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę – im mniejsza kostka, tym krótszy czas gotowania naszej zupy. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy curry oraz kurkumę. Podgrzewamy chwilę przyprawy, a następnie dodajemy imbir, cebulę oraz czosnek. Podsmażamy całość, pilnując aby cebula się zeszkliła, a czosnek nie spalił. następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Znowu całość przez chwilę podsmażamy. Po chwili wlewamy przygotowaną wodę . Teraz czas na zmniejszenie ognia, przykrycie zupy i chwilę oczekiwania. Kiedy tylko dynia i ziemniaki będą miękkie miksujemy całość na gładką zupę. Doprawiamy całość solą i białym pieprzem i gotujemy jeszcze chwilkę. Możemy podawać tak przygotowaną zupę z dodatkiem kluseczek, lub grzanek.