Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna kalafiorowa z dodatkami

Składniki

500 ml Rosół
250 g Kalafior
100 g Marchew
1 szt. Korzeń pietruszki
1 szt. Seler
100 g Papryka czerwona
2 szt. Czosnek (ząbek)
1 łyżka Ocet jabłkowy
1 szczypta Pietruszka, koper
1 szczypta Sól, pieprz

Opis wykonania

Rosół należy przygotować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Ja przygotowuję zdrowy rosół bez zbędnej ilości tłuszczu na filecie z piersi kurczaka bądź skrzydełku z indyka (obrane ze skóry). Pamiętać należy, że mięso i warzywa wrzucamy do zimnej wody, a solimy dopiero na końcu. Polecam wrzucić do rosołu opaloną cebulę; nabierze ładnego aromatu, a przede wszystkim koloru. Na ok. 400 g fileta używam ok. 2 litrów wody; podobnie ze skrzydełkiem (1 skrzydło - ok. 2 litrów wody). Tak przygotowany bulion można zamrozić w pojemnikach i używać, gdy zajdzie potrzeba; np. do zrobienia szybkiej zupy. Do garnka z rosołem (około 500 - 700 ml, tutaj trzeba być bardzo elastycznym w zależności od ilości kalafiora) zetrzeć na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i kaszę jęczmienną. Chwilę gotować (około 5 minut). Dodać kalafiora. Gotować jeszcze około 10 minut. Kasza gotuje się około 15 minut, kalafior około 10. Jeżeli używasz kaszy, którą trzeba gotować dłużej, opóźnienie w dodaniu kalafiora musi być odpowiednio większe. Na końcu gotowania dodać łyżeczkę octu. Jeżeli zupa jest zbyt słodka, można dać więcej octu.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Zupa kalafiorowa z kaszą, ciekawy pomysł.
Radosław
Mam nadzieję, że ta zupa jest równie smaczna, jak wygląda na zdjęciach.
fiziowaaa
Zdrowa zupka, a zarazem bardzo smaczna!