Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa kalafiorowa inaczej

Opis wykonania

Pyszna kalafiorowa z dodatkami

Rosół należy przygotować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Ja przygotowuję zdrowy rosół bez zbędnej ilości tłuszczu na filecie z piersi kurczaka bądź skrzydełku z indyka (obrane ze skóry). Pamiętać należy, że mięso i warzywa wrzucamy do zimnej wody, a solimy dopiero na końcu. Polecam wrzucić do rosołu opaloną cebulę; nabierze ładnego aromatu, a przede wszystkim koloru. Na ok. 400 g fileta używam ok. 2 litrów wody; podobnie ze skrzydełkiem (1 skrzydło - ok. 2 litrów wody). Tak przygotowany bulion można zamrozić w pojemnikach i używać, gdy zajdzie potrzeba; np. do zrobienia szybkiej zupy. Do garnka z rosołem (około 500 - 700 ml, tutaj trzeba być bardzo elastycznym w zależności od ilości kalafiora) zetrzeć na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i kaszę jęczmienną. Chwilę gotować (około 5 minut). Dodać kalafiora. Gotować jeszcze około 10 minut. Kasza gotuje się około 15 minut, kalafior około 10. Jeżeli używasz kaszy, którą trzeba gotować dłużej, opóźnienie w dodaniu kalafiora musi być odpowiednio większe. Na końcu gotowania dodać łyżeczkę octu. Jeżeli zupa jest zbyt słodka, można dać więcej octu.
Akademia Smaku