Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sycąca,łatwa i smaczna zupa.Polecam.

Składniki

1 kość wędzona (wieprzowa)
1 porcja rosołowa (korpus z kury)
30dag. boczku surowego wędzonego
1.5kg ziemniaków
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości cebuli
3-4 ziela angielskiego
3-4 liścia laurowego
4 łyżki oleju słonecznikowego
pęczek cebulki zielonej lub pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
sól,pieprz,magii do smaku

Opis wykonania

Do garnka włożyć kość wędzoną,porcję rosołową,zalać wodą,wrzucić ziele i liść,lekko osolić i gotować wywar ok.1h.W między czasie warzywa obrać opłukać,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,ziemniaki,cebulę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju wrzucamy boczek i połowę cebuli podsmażamy na rumiany kolor.Po czasie wyjmujemy wsad z wywaru i odstawiamy do wystygnięcia.Do wywaru wrzucamy 3/4 części ziemniaków i marchewki,oraz podsmażony boczek.Gotujemy do miękkości.Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i dodajemy pozostałe ziemniaki,cebulę i marchewkę podsmażamy na średnim ogniu,często mieszając ok.10 minut.Zalewamy smażone ziemniaki dwoma chochlami wywaru i miksujemy w mikserze,lub ręcznym blenderem na puree.Dodajemy do zupy mieszamy,Doprawiamy do smaku.Kości obieramy z mięska drobniutko kroimy,dodajemy do zupy,mieszamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu ok.10minut.Podajemy z kiełbaskami i posiekaną zieloną cebulą.Smacznego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda pysznie, ciekawe jak smakuje.