Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa kartoflonka z frankfurterkami

Opis wykonania

Sycąca,łatwa i smaczna zupa.Polecam.

Do garnka włożyć kość wędzoną,porcję rosołową,zalać wodą,wrzucić ziele i liść,lekko osolić i gotować wywar ok.1h.W między czasie warzywa obrać opłukać,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,ziemniaki,cebulę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju wrzucamy boczek i połowę cebuli podsmażamy na rumiany kolor.Po czasie wyjmujemy wsad z wywaru i odstawiamy do wystygnięcia.Do wywaru wrzucamy 3/4 części ziemniaków i marchewki,oraz podsmażony boczek.Gotujemy do miękkości.Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i dodajemy pozostałe ziemniaki,cebulę i marchewkę podsmażamy na średnim ogniu,często mieszając ok.10 minut.Zalewamy smażone ziemniaki dwoma chochlami wywaru i miksujemy w mikserze,lub ręcznym blenderem na puree.Dodajemy do zupy mieszamy,Doprawiamy do smaku.Kości obieramy z mięska drobniutko kroimy,dodajemy do zupy,mieszamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu ok.10minut.Podajemy z kiełbaskami i posiekaną zieloną cebulą.Smacznego.