Zupa krem marchewkowo-imbirowy
9 porcje
60 min
Łatwe
Zupy kremy wspaniale sycą i rozgrzewają organizm, zwłaszcza zimą i jesienią.
Składniki
1kg.marchewki
250g. ziemniaków
250g.pietruszki korzeń
100g,świeżego imbiru
200ml.śmietanki 30%
2l. bulionu drobiowego lub warzywnego
100g. groszku ptysiowego
świeży tymianek
sól,pieprz do smaku
3 małe papryczki chili
100g. masła
Zupa krem marchewkowo-imbirowy
Zupa krem marchewkowo-imbirowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa obieramy,płuczemy,kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa,lekko podsmażamy,dodajemy papryczki,zalewamy bulionem,gotujemy do miękkości.Miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku.Śmietankę ubijamy na sztywno,dodajemy drobno posiekany tymianek .Zupę rozlewamy do talerzy,podajemy z kleksem ze śmietany i groszkiem ptysiowym,dekorujemy świeżym tymiankiem.SMACZNEGO.
Komentarze