Zupa krem z batatów
4 porcje
Średnie
Kremowa konsystencja,lekko pikantna i wyrązna w smaku.
Składniki
1 szt. bataty
1 szt. ząbek czosnku
1 l bulion warzywny
1 szt. cebula
1/2 łyżeczka bazylia suszona
1/2 łyżeczka natka pitruszki
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka jogurt naturalny
papryka ostra
Zupa krem z batatów
Zupa krem z batatów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy po chwili posiekany czosnek. Doprawiamy solą i ostra papryką. Batata kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Chwilkę przysmażamy i zalewamy bulionem warzywnym.Dodajemy zioła. Gotujemy do miękkości. Lekko ostudzoną zupę miksujemy na krem. Jeśli jest za słodka można skropić sokiem z cytryny. Podawać udekorowaną jogurtem.
Komentarze