Szybka, prosta i orzeźwiająca zupa – idealna na gorące, leniwe popołudnia.
Połączenie świeżej cukinii z pomidorami brzmi bardzo wakacyjnie. Tym bardziej, że krem z tych składników można jeść także na zimno. Najlepiej podawać go z grzanką z razowego pieczywa.
Opis przygotowania:
- W garnku rozgrzej bulion, warzywa pokrój w kostkę, a czosnek i koperek posiekaj.
- Przygotowane warzywa dodaj do bulionu, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem.
- Gotuj 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblenduj je na krem za pomocą ręcznego blendera lub przelej do blendera kielichowego.
- Przelej krem na talerz i posyp pestkami lub nasionami.
- Przygotuj grzanki z pieczywa w opiekaczu lub na suchej patelni i podawaj jako dodatek do kremu.
TIP
- Jeśli nie masz w zanadrzu domowego bulionu lub wywaru z włoszczyzny, to w sklepach dostępne są ekologiczne kostki bulionowe, których skład nie odstrasza, a potrafią zapewnić zupie odpowiedni aromat. Najlepiej poszukać takich w sklepach z żywnością ekologiczną i bio.