Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybka, prosta i orzeźwiająca zupa – idealna na gorące, leniwe popołudnia.

Składniki

3 cukinie
4 pomidory malinowe
2 szklanki wywaru mięsnego lub z włoszczyzny
2 ząbki czosnku
Szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, estragonu
1 łyżeczka koperku
Opcjonalnie:
Dwie kromki razowego pieczywa
1 łyżeczka pestek dyni lub nasion słonecznika

Opis wykonania

Połączenie świeżej cukinii z pomidorami brzmi bardzo wakacyjnie. Tym bardziej, że krem z tych składników można jeść także na zimno. Najlepiej podawać go z grzanką z razowego pieczywa.

Opis przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej bulion, warzywa pokrój w kostkę, a czosnek i koperek posiekaj.
  2. Przygotowane warzywa dodaj do bulionu, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem.
  3. Gotuj 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblenduj je na krem za pomocą ręcznego blendera lub przelej do blendera kielichowego.
  4. Przelej krem na talerz i posyp pestkami lub nasionami.
  5. Przygotuj grzanki z pieczywa w opiekaczu lub na suchej patelni i podawaj jako dodatek do kremu.

TIP

  • Jeśli nie masz w zanadrzu domowego bulionu lub wywaru z włoszczyzny, to w sklepach dostępne są ekologiczne kostki bulionowe, których skład nie odstrasza, a potrafią zapewnić zupie odpowiedni aromat.  Najlepiej poszukać takich w sklepach z żywnością ekologiczną i bio.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wydaje się, że ten przepis jest bogaty w witaminy.