Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z cukinii i pomidorów

Opis wykonania

Szybka, prosta i orzeźwiająca zupa – idealna na gorące, leniwe popołudnia.

Połączenie świeżej cukinii z pomidorami brzmi bardzo wakacyjnie. Tym bardziej, że krem z tych składników można jeść także na zimno. Najlepiej podawać go z grzanką z razowego pieczywa.

Opis przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej bulion, warzywa pokrój w kostkę, a czosnek i koperek posiekaj.
  2. Przygotowane warzywa dodaj do bulionu, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem.
  3. Gotuj 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblenduj je na krem za pomocą ręcznego blendera lub przelej do blendera kielichowego.
  4. Przelej krem na talerz i posyp pestkami lub nasionami.
  5. Przygotuj grzanki z pieczywa w opiekaczu lub na suchej patelni i podawaj jako dodatek do kremu.

TIP

  • Jeśli nie masz w zanadrzu domowego bulionu lub wywaru z włoszczyzny, to w sklepach dostępne są ekologiczne kostki bulionowe, których skład nie odstrasza, a potrafią zapewnić zupie odpowiedni aromat.  Najlepiej poszukać takich w sklepach z żywnością ekologiczną i bio.